П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Дня захисника України

 

image

14 жовтня в Україні з давніх-давен вважається особливим днем. Саме в свято Покрови Пресвятої Богородиці українці славлять своїх захисників.

День захисника було встановлено в 2014 році відповідним Указом Президента України з метою «вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг українського народу, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості». Покрова Пресвятої Богородиці була також одним з найголовніших свят запорозьких козаків, котрі будували багато однойменних храмів та шанували особливо ікони Покрови. Тому до цієї дати приурочено і День Українського козацтва, що відзначається з 1999 року. Також 14 жовтня вважається днем створення Української повстанської армії, бійці якої боролися за свободу країни.

День захисника ми відзначаємо 14 жовтня, як символ нерозривного зв’язку всіх поколінь захисників України, як пам’ять про тих, хто в різний час захищав нашу землю від ворога і охороняє її зараз, коли на східних територіях України йде боротьба за її незалежність і суверенітет. Попри зміну часів і політичних систем, цей день асоціюється насамперед з мужністю та стійкістю людського характеру, силою духу та відданістю Батьківщині.

У День захисника України ми вшановуємо героїв різних епох нашої історії. Це день, коли необхідно згадати загиблих вояків і подякувати всім громадянам, які присвятили життя  захисту Української держави.

У рамках відзначення Дня захисника у Києві зазвичай проходять низка лекцій, присвячених українському війську – реєстровому козацтву, Армії Української Народної Республіки, Українській повстанській армії. Окрім того, відбуваються покази фільмів, презентації. Напередодні свята по всій території України проходять численні зустрічі з військовослужбовцями, ветеранами війни та військової служби, суспільно-мистецькі акції, виставки тощо.

До Дня захисника України в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку. Експозиція містить літературу, що розповідає про сторінки історії героїчної боротьби захисників рідної землі, висвітлює події новітньої історії та розповідає про сучасних героїв, які відстоюють свободу, честь, гідність нашої держави у зоні бойових дій на сході країни.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Виставка експонується за адресою: вул. вул. Набережно-Хрещатицька,1, 4 поверх.

Термін експонування: 12 –20 жовтня 2020 р.

 

        image

 

Інформацію підготувала провідний бібліотекар відділу  

соціокультурної діяльності  

Гриценко Ю. А.