Понеділок, 1 липня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка «До Дня захисника України»

 

image14 жовтня в Україні у день святої Покрови Пресвятої Богородиці водночас з Днем Українського козацтва відзначається День захисника України, який нероздільно пов’язаний із розвитком українського війська та його військових традицій.

 Щорічне державне свято встановлено Указом Президента України № 806 від 14 жовтня 2014 року. Його історія має давню традицію. Вона сягає часів Київської Русі, коли військове мистецтво набуло значного рівня. Наші предки-русичі століттями захищали українську землю від загарбників та залишили про себе пам'ять як про хоробрих воїнів. Взірцем доблесті, шляхетності, відданості Батьківщині було і українське козацтво. В найтяжчі часи іноземного поневолення козацтво виступало справжнім захисником рідної землі, оборонцем віри, моралі та державницьких традицій України.

image14 жовтня 1942 року вважається днем утворення Української повстанської армії, метою якої було звільнення України від німецького, польського та радянського панування задля відновлення незалежної держави.

Найкращі традиції воїнів-русичів і козаків, січових стрільців і вояків УПА успадкували бійці сучасних Збройних сил України, які сьогодні відстоюють суверенітет України у війні з російським агресором.

Почуття патріотизму наших українських хлопців та намір захищати рідну землю від ворогів, є головною мотивацією щодо обрання важкої та почесної професії військового. Наразі Українська армія активно модернізується та відновлює українські військові традиції. Наше військо стало однією з найбоєздатніших армій Європи, маючи за плечима більше 5 років досвіду боїв російсько-української війни.                                                           

До Дня захисника України в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку. Експозиція містить видання, що розкривають сторінки історії героїчної боротьби захисників рідної землі від Козацької доби до наших днів, висвітлюють події новітньої історії та розповідають про сучасних героїв, які відстоюють свободу, честь, гідність нашої держави у зоні бойових дій на Сході країни.             

  На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань даної тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

 

Виставка експонується за адресою : вул. Грушевського Михайла, 1

2-й поверх, загальний читальний зал №1.

Термін експонування: 12 жовтня – 21 жовтня 2020 р.

 

Інформацію підготувала провідний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Анна Сладкова