Вівторок, 3 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Дня захисника України

 

Показ документального фільму

«Міф»

(Україна, 2018)

 

image

Кінопоказ, що відбувся в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого 13 жовтня 2020 року, було приурочено до Дня захисника України - головному військовому святу нашої країни, що відзначається щорічно 14 жовтня.

День захисника України був офіційно встановлений Указом Президента України 14 жовтня 2014 року «з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг українського народу, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві та на підтримку ініціативи української громадськості».

Святкування Дня захисника України має значно ширший контекст, аніж привітання чинних військовослужбовців, адже дата 14 жовтня поєднує багатолітні традиції важливих українських свят – День Покрови Пресвятої Богородиці, День українського козацтва, а також річницю створення УПА. Це – День пам’яті й пошани всіх, хто боровся за свою землю і відстоював суверенітет України. І нинішній український воїн, який захищає українську державність у зоні АТО – спадкоємець тих, хто упродовж століть боронив кордони й безпеку своєї землі.

Присутні переглянули документальний фільм Леоніда Кантера та Івана Яснія «Міф», який розповідає про українського співака і воїна Василя Сліпака. Володар рідкісного голосу, соліст паризької національної опери, він покинув велику сцену, аби стати воїном і віддав життя, захищаючи Україну.

Зйомки картини проходили у Львові, Києві, Парижі. На Сході України знімальна група побувала на позиціях батальйону Василя Сліпака, де у зйомках взяли участь бойові побратими загиблого героя.

Кінострічка, прем’єра якої відбулась 8 січня  2018 році, отримала схвальні відгуки кінокритиків і стала переможцем вітчизняних та міжнародних кінофестивалів. У 2019 році стрічку було відзначено українською національною кінопремією «Золота дзиґа» як найкращий документальний фільм.

Кінопоказ проходив у межах фестивалю «Нове українське кіно», ініційованого дистриб’юторською кампанією «Артхаус Трафік» за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

 

Інформацію підготувала

головний бібліотекар відділу соціокультурної діяльності

Сливка О. В.