П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

 До 80-річчя від дня народження В. О. Забаштанського (1940-2001), українського поета, перекладача

 

 

imageВолодимир Омелянович Забаштанський народився 5 жовтня 1940 року в селі Браїлів Жмеринського району Вінницької області в робітничій сім’ї. Закінчив сім класів школи і вступив до ремісничого училища в місті Макіївка Донецької області. Після закінчення навчання в 1957 році працював на будівництві, кочегаром в котельній цукрового заводу.

В 1958 році стався нещасний випадок, внаслідок якого Володимир Забаштанський втратив зір і руки. Після дворічного лікування в Київському інституті травматології і ортопедії закінчив вечірню школу робітничої молоді, здобувши повну середню освіту. В 1969 році з відзнакою закінчив філологічний факультет Київського державного університету імені Т. Г. Шевченка. Перші вірші написав ще в шкільні роки. Друкуватись в періодичних виданнях розпочав з 1961 року. В 1967 році окремим виданням вийшла перша збірка поезій «Наказ каменярів». Потім одна за одною з'являлися книжки справжнього поета: «Віра в людину», «Крицею рядка», «Грані краплі», «Вага слова», «Запах далини», «Жага життя», «Мужністю завдячую тобі». Тема тяжкої долі українців стала визначальною для нього. За збірку «Запах далини» Володимира Омеляновича Забаштанського 1986 року удостоєно найвищої нагороди — Державної премії імені Тараса Шевченка. Член Спілки письменників СРСР з 1967 року. З 1968 по 1993 роки очолював Республіканську літературну школу-студію «Кобза».image

Поезія Забаштанського життєва і правдива. Його твори проникнуті глибоким патріотизмом і гуманізмом, величезною любов’ю до рідного краю. У багатьох своїх віршах він виступає як ніжний лірик, що також приваблює багатьох любителів цього жанру.

Крім написання власних поетичних творів займався перекладацькою діяльністю. Переклав українською «Езопові байки», документальну повість для дітей «Біла борозна» А. Іванова, повісті В. Астаф’єва «Кража» і «Десь гримить війна». Крім того, здійснював переклади з болгарської, азербайджанської, татарської, грузинської та інших літератур.

Володимир Омелянович Забаштанський в житті і творчості був втіленням незламного характеру, неймовірного зусилля волі, нестримної жаги до життя.

Найбільший вплив на творчість В. Забаштанського справили такі лідери культурно-політичного життя України як В. Симоненко, Д. Павличко, І. Драч, Б. Олійник, М. Вінграновський, Ліна Костенко.

Помер 2 грудня 2001 року. Похований в Києві на Лісовому цвинтарі.

У жовтня 2008 року у подільському селищі Браїлів, на батьківщині видатного земляка Володимира Забаштанського, відкрився його літературно-меморіальний музей. Саме тут стартувало поетичне свято «Браїлівська осінь Володимира Забаштанського», яке зібрало сотні прихильників і шанувальників творчості народного поета-кобзаря.

До 80-річчя від дня народження В. О. Забаштанського (1940-2001), українського поета, перекладача в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку. Експозиція містить літературу, що висвітлює життєвий і творчий шлях автора, його найвідоміші твори. На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Виставка експонується за адресою: вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 5 – 26 жовтня 2020 р.

  

Інформацію підготувала провідний бібліотекар відділу  

соціокультурної діяльності  

Гриценко Ю. А.