Вівторок, 3 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу «Бібліотека і Місто»

 

Презентація спеціального числа журналу урбаністичних студій

«Місто: історія, культура, суспільство»

 

 

  image 1 жовтня 2020 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого у рамках засідання клубу «Бібліотека і Місто» відбулась презентація спеціального числа журналу урбаністичних студій «Місто: історія, культура, суспільство». 

Журнал «Місто: Історія, Культура, Суспільство» засновано 2016 року з метою просування міських досліджень в українському гуманітарному просторі. На сторінках часопису публікуються результати наукових досліджень з історії міст, проблем розвитку міської культури, феномену міста в світовому історичному процесі.

Спеціальне число журналу «Голокост і місто: простори вбивства – простори руйнації» присвячене дослідженню проблематики Голокосту в методологічній рамці міських студій. В поле зору дослідників потрапили не лише особливості перебігу Голокосту в містах, а й той вплив, який ця трагедія мала на трансформацію тканини міст. 

Випуск складається з двох частин. У першій частині подано інтерв’ю з науковцями. На думку істориків, вивчення Голокосту та вшанування пам’яті жертв є важливими питаннями для українського державного будівництва. Друга частина журналу представляє широку географію статей, присвячених Дніпру, Херсону, Рівному, Львову, Острогу. Мапа, вміщена в журналі, візуалізовано представляє дані щодо стану меморіалізації місць убивств євреїв.

На презентації йшлося про процес створення номера і нинішній стан досліджень Голокосту в Україні та світі, а також проблему присутності теми Голокосту в публічному просторі сучасності.

Спікери – Максим Гон, доктор політичних наук, запрошений редактор числа; Євген Магда, кандидат політичних наук; кандидати історичних наук Віталій Нахманович та Анатолій Подольський. Модератор – Тетяна Водотика, кандидат історичних наук, шеф-редактор журналу.

Під час заходу було представлено наживо перший друкований випуск видання. Редколегія журналу висловила щиру подяку фундації «Українсько-єврейська зустріч» за підтримку ініціативи з випуску номера.

На завершення презентації учасники та гості мали змогу одержати друкований випуск журналу.

Презентація відбулася в режимі онлайн. Відеозапис доступний за посиланням: https://www.facebook.com/watch/?v=1051853251932923
https://www.facebook.com/watch/?v=758985694948136

Повна версія журналу доступна за адресою: http://mics.org.ua/journal/index.php/mics/issue/view/11.

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності Кудря Л. М.