Четвер, 2 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Всесвітнього дня туризму

 

image

Всесвітній день туризму відзначається щорічно 27 вересня з метою пропаганди туризму, висвітлення його внеску в економіку світової спільноти, розвитку зв'язків між народами різних країн.

Свято встановлено Генеральною асамблеєю Всесвітньої туристської організації в 1979 році в місті Торремолінос (Іспанія). У жовтні 1997 року Україна стала дійсним членом Всесвітньої туристської організації – головної міжнародної міжурядової організації у сфері подорожей і туризму, що є виконавчим органом ООН та займається активізацією й розвитком туризму, розробкою та впровадженням світової туристичної політики. 1999 року на XIII сесії Генеральної асамблеї Всесвітньої туристської організації, що проходила у м. Сантьяго (Чилі), Україну було обрано до її Виконавчої ради. Указом Президента України від 21 вересня 1998 року № 1047/98 в Україні було встановлено День туризму, який відзначається також 27 вересня. 

Сучасний світовий туризм перетворюється на вагомий чинник розвитку цивілізації, всіх її складових – економіки, соціальної сфери, духовної культури. Своїми функціями – світоглядною, культурно-пізнавальною, соціальною, комунікативною, інтегративною, рекреаційною – він істотно впливає на людину, її ціннісні орієнтації, процеси самопізнання і самовдосконалення.

Глобальні процеси, що відбулися у туристичній індустрії світу, позначились і на розвиткові туристичної галузі України. Завдяки розвитку туризму Україна стає все більш відомою у світі як держава з багатою історією, природною і культурною спадщиною.

Вітчизняна туристична галузь має всі передумови для інтенсивного розвитку: особливості географічного розташування та рельєфу, сприятливий клімат, багатство природного, історико-культурного й туристично-рекреаційного потенціалів.

Одним з найважливіших напрямів державної політики в туристичній галузі є підвищення ефективності інформаційно-комунікаційної інфраструктури, створення позитивного образу України як туристичної держави й активізація просування національного туристичного продукту як на внутрішньому, так і на міжнародному ринку туристичних послуг.

З 1980 року Всесвітній день туризму присвячений певній тематиці, а з 1998 року свято символічно приймає певна країна. Тема 2020 року – «Туризм і розвиток сільської місцевості». Спонсорами заходів в рамках Всесвітнього дня туризму в цьому році будуть виступати країни блоку МЕРКОСУР (Аргентина, Бразилія, Парагвай і Уругвай).

Туризм як сфера діяльності зазнав великих втрат від поширення пандемії COVID-19. Обмеження на переміщення людей привели до безпрецедентного зниження числа туристів в усьому світі й падіння споживчого попиту. Вибрана тема «Туризм і розвиток сільської місцевості» вказує на один зі шляхів відновлення туристичного сектору. Цей шлях передбачає збільшення інтересу до позаміських, маловідомих місць, сприяє сталому та відповідальному туризму, що здійснюватиметься на принципах соціальної та економічної справедливості, в пошані до навколишнього середовища.

До Всесвітнього дня туризму в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку. Експозиція містить  видання з питань історії, організації та перспективи розвитку туризму в Україні та світі.

На виставці представлені документи і публікації з фондів бібліотеки. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 27 вересня – 14 жовтня 2020 р.

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності Кириленко Т. І.

 


             image image