Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Презентація нової книги Аркадія Третьякова  «Киевские купцы»

 

24 вересня 2020 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого  відбулася презентація  книги Аркадія Третьякова «Киевские купцы» (Київ: ЛАТ & К, 2020).

Нове видання відомого києвознавця, географа, киянина, автора декількох видань про історію київських вулиць, будинків, їхніх творців і мешканців присвячено київському купецтву. В роботі над створенням книги використано понад тридцять тисяч документів із Державного архіву Києва та багато різноманітних джерел. По суті це видання  – алфавітний покажчик з відомостями про 4 400 київських купців за період 1816-1917 роки, що містить 4 562 посилання на архівні матеріали, історичну та краєзнавчу літературу, відомості з приватних зібрань киян та близько 1 000 ілюстрацій.

На заході автор розповів, що до купецького стану належали підприємці, банкіри, страхові агенти, аптекарі, фотографи, кондитери, інженери, архітектори, художники, видавці, ювеліри, будівельники та інші. Вони були різних національностей: українці, поляки, євреї, росіяни, за меншою чисельністю – німці, швейцарці, австрійці, чехи,  караїми, турки, греки, французи, італійці, бельгійці, англійці, шведи.

Даруючи примірник видання Бібліотеці, пан Аркадій зазначив, що книга допоможе скласти ширше уявлення про сфери діяльності київського купецтва та його вплив на розвиток Києва.

Високо оцінив ретельний труд Аркадія Павловича відомий київський історик, журналіст, письменник, д. і. н. Ігор Борисович Гирич. Він зауважив, що таку кропітку та масштабну роботу людина може зробити тільки за високим покликанням. В своїй статті до видання фахівець дав узагальнення стосовно ролі київського купецтва у розвитку культури та підприємництва  Києва початку ХІХ-ХХ ст. Він пише: «…купецтво мало широкий вплив не лише на економічне, а й на суспільне та культурне життя міста. Ця тема … є маловивченою. Книга А. Третьякова дає можливість простежити усі перипетії доль цього різноманітного прошарку дореволюційного Києва, побачити їхні зорові образи у фото, творіння їхнього розуму у вигляді численних споруд лікарень, музеїв, храмів, різноманітних закладів освіти і культури».

На заході були присутні заслужений архітектор України В.С. Шкляр, заслужена артистка України І.С. Сказіна, журналісти, історики.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда

Фото провідного бібліотекаря відділу

обслуговування користувачів Ганни Падалки