П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

26 серпня 2020 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулася презентація нового видання Марії Вайно «Нотатки її життя, або Кохання в запропонованих обставинах» (Івано-Франківськ, Місто НВ, 2020).

Відома прикарпатська письменниця-кіносценарист Марія Єдуардівна Вайно, авторка майже двадцяти художніх книжок, членкиня НСПУ та НСКУ, лауреатка багатьох літературних премій  володіє своєрідним баченням, глибоким драматичним психологізмом. має свою, притаманну тільки їй, манеру творчого самовираження, що вирізняється щирістю, правдивістю та цілісністю.

Залишаючись вірною одвічним темам своєї творчості: любов і зрада, горе і радощі, щастя і невдачі, розпач і подолання, безвихідь і прозріння художниця слова М. Вайно розкриває розмаїття людського життя в своєму виданні, яке побачило світ на початку серпня цього року.

Презентація відбулася в режимі онлайн Київ – Івано-Франківськ – Харків по Skype за участю письменниці та її прихильників: доцента Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника,  к. ф. н. Марти Хороб; співробітників двох бібліотек Івано-Франківська: обласної універсальної наукової – Людмили Бабій та міської – Ганни Медвідь; викладачки німецької мови, журналістки  Олени Дутки; викладачки, скрипальки НМАУ ім. П.І. Чайковського Святослави Семчук; актора Романа Харандюка; журналістів Олени Панцюк та Віктора Задворного; філологині Ольги Андріяшек та інших.

Марія Едуардівна розповіла як народжувалася книга, як перетинаються в ній домисел і вимисел, як вимальовувався багатогранний образ героїні роману – молодої жінки, сильної, дійової, інтелектуальної, творчої. Вона мужньо і стійко долає перепони в «запропонованих обставинах» життя. Для неї материнство є святим і високим поряд з непохитним прагненням не втратити себе, зберегти творчу сутність, вистояти.                                                                                           

Учасники обмінялися думками та враженнями від захоплюючого твору, визначили тотожність обставин героїні роману з життєвими обставинами читачів та їхніх рідних і друзів. Відмітили глибину, психологізм створених образів та невідворотність  перемоги над скрутою, якщо ти залишаєшся вірним своїм ідеалам.

Доповнила захід добірка видань творів Марії Вайно з фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда

Фото провідних бібліотекарів відділу

обслуговування користувачів Тетяни Копилової та Олени Шадури