П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

image

2 вересня світ відзначає завершення Другої світової війни, яка розпочалася 1 вересня 1939 р. із вторгнення військ нацистської Німеччини до Польщі, а завершилася 2 вересня 1945 р. капітуляцією Японії.

Друга світова війна – глобальний військовий конфлікт, у який було втягнуто понад 60 країн та 80% їх населення. Під час цієї війни були здійсненні найбільші в історії злочини проти людства, зокрема вперше і в останнє була використана атомна зброя.

Найбільша війна в історії завершилася офіційною процедурою підписання Акту про капітуляцію, яка відбулася на борту лінкора ВМС США «Міссурі» в Токійській затоці. Акт про безумовну капітуляцію Японії був підписаний представником імператора і міністром закордонних справ Мамору Сігемцу та начальником Генштабу Есідзіро Умедзу. Від імені союзників акт підписали верховний головнокомандувач союзних військ Дуглас Макартур, адмірал Честер Німіц – від США, адмірал Брюс Фрезер – від Великої Британії, генерал-лейтенант Кузьма Миколайович Дерев’янко – від СРСР. Свої підписи на документі поставили і представники Китаю, Австралії, Канади, Франції, Нідерландів та Нової Зеландії. Офіційна частина тривала всього 30 хвилин, проте, залишилась у пам’яті на роки.

image

Війна завдала народам світу величезних людських і матеріальних втрат. Кількість жертв ще досі достеменно не встановлено. Військові втрати та збитки склали понад 4 трильйони доларів США. Матеріальні втрати досягли 60-70% національного доходу країн учасників війни.

До 75-ї річниці завершення Другої світової війни Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого пропонує вашій увазі книжкову виставку з фондів бібліотеки. Документи, представленні на виставці розповідають про історію нацистської Німеччини, про битви, про військовополонених, про техніку яку застосовували різні країни в період Другої світової війни. Для пошуку інших документів цієї тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки, традиційними картковими каталогами та інтернет-ресурсами.

 

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Михайла Грушевського, 1, загальний читальний зал №1

Термін експонування: 01вересня – 15 вересня 2020 р.

 

Інформацію підготувала зав. сектору

відділу обслуговування користувачів Скобелко Т.В.