Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

26 серпня 2020 року о 15:00 в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого (вул. Грушевського Михайла, 1) відбудеться презентація нового видання Марії Вайно «Нотатки її життя, або Кохання в запропонованих обставинах» (Івано-Франківськ, Місто НВ, 2020).

Марія Єдуардівна Вайно – українська письменниця, поетеса, новелістка, кінодраматургиня, авторка майже двадцяти художніх книжок (поезія, проза, кіносценарії). Мешкає в Івано-Франківську. Членкиня національної спілки письменників України, членкиня правління Національної спілки кінематографістів України. Лауреатка літературних премій: Івано-Франківської ОДА імені Василя Стефаника (2014 р.), міської імені Івана Франка в галузі літератури (2002 р.), двічі лауреатка Всеукраїнського конкурсу «Коронація слова» (в номінаціях «кіносценарій» та «роман»).

Письменниця-кіносценарист має свою манеру творчого самовираження, що вирізняється щирістю і свіжістю, правдивістю і цілісністю, володіє своєрідним баченням, глибоким драматичним психологізмом. Основні теми творчості М. Вайно – людські долі, людське життя, де – любов і зрада, горе і радощі, щастя і невдачі.

Дослідниця творчості М. Вайно, кандидатка філологічних наук Марта Хороб в рецензії щодо нового видання письменниці пише: «Новий роман у новелах відомої прикарпатської художниці слова Марії Вайно «Нотатки її життя, або Кохання в запропонованих обставинах» захоплюючий і читабельний... це, власне, – художній твір, який має свою складну специфіку творення: авторське чуття і мислення, художній домисел і вимисел, єдність емоційного й логічно-інтелектуального, свідомого й підсвідомого, тобто всіх тих складових, які завдяки асоціативно-образним зчепленням, взаємопереплетенням сприяють творенню роману».

Філологиня, викладачка Галина Муравська зазначає: «Роман манить своєю ходою дії і не розчаровує до кінця. Його хочеться перечитувати знову…фрагментарно чи всеціло, бо залишається у читача післясмак продовження осмислення цієї і не тільки цієї …долі...».

Спілкування з автором здійснюватиметься в режимі онлайн по Skype.

Під час відвідування заходу необхідно перебувати в респіраторі або захисній масці відповідно до вимог постанови Головного державного санітарного лікаря України № 38 від 01.07.2020 «Про внесення змін до Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів під час проведення культурно-мистецьких заходів на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби COVID-19» (в редакції постанови Головного державного санітарного лікаря України  № 45 від 04.08.2020).

У зв’язку з обмеженою кількістю місць в залі відвідування заходу відбуватиметься за попередньою реєстрацією за тел.: 278-43-93; 097-493-04-19.