Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

«До Дня Незалежності України» 

 

Послухай, як струмок дзвенить,

Як гомонить ліщина.

З тобою всюди, кожну мить

Говорить Україна.

Послухай, як трава росте,

Напоєна дощами,

І як веде розмову степ

З тобою колосками.

Послухай, як вода шумить –

Дніпро до моря лине, -

З тобою всюди, кожну мить

Говорить Україна.

Петро Осадчук

 

image

День Незалежності України – це головне державне загальнонаціональне свято для нашої країни, яке щороку відзначається 24 серпня.

Продовжуючи тисячолітню традицію державотворення в Україні, виходячи з права на самовизначення, передбаченого Статутом ООН та іншими міжнародно-правовими документами, здійснюючи Декларацію про державний суверенітет України, 24 серпня 1991 року Верховна Рада Української РСР ухвалила Акт проголошення незалежності України, що прийнято вважати датою утворення держави Україна в її сучасному вигляді.

Цьому документу передувала Декларація про державний суверенітет України, прийнята Верховною Радою УРСР 16 липня 1990 року, в якій Україна була визнана як суверенна держава.

image

 І хоча Декларація не проголошувала незалежності, це був поштовх та перша офіційна цеглина у боротьбі за самостійну Україну.

Остаточно День незалежності України був підтверджений на Всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991 року. А 20 лютого 1992 року Верховна Рада України прийняла Постанову «Про День незалежності України», відповідно до якої День Незалежності став офіційним державним святом.

З нагоди 29-ї річниці незалежності України та згідно з Указом Президента України «Про відзначення 29-ї річниці незалежності України» в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку.

В експозиції представлено документи та публікації з фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого про важливі події та персоналії української історії, досвід національного державотворення, дух народу, його славне минуле, сьогодення й майбутнє. Для пошуку інших видань, що окреслюють дану тематику, радимо скористатися електронним та традиційним каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Грушевського Михайла, 1, 2-й 

загальний читальний зал № 1

Термін експонування: 18 серпня – 31 серпня 2020 р.

 

Інформацію підготувала провідний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Царан Т. М.