П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Дня будівельника

 

 

imageВ Україні свято – День будівельника встановлено згідно з Указом Президента України «Про День будівельника» від 22 липня 1993 року (№ 273/93) на підтримку ініціативи працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України та відзначається щорічно у другу неділю серпня. Цьогорічне свято припадає на 9 серпня.

Будівельна галузь є своєрідним показником рівня розвитку національної економіки, оскільки визначає стан багатьох сфер, для яких вона є матеріальною базою, створює необхідні матеріально-технічні передумови та забезпечує спорудження, ремонт і реконструкцію об’єктів виробничого й невиробничого призначення. Стрімкий розвиток будівельної галузі стимулює розвиток інших галузей, що позитивно впливає на стан економіки країни в цілому, вирішення завдань економічного і соціального значення.image

Професія будівельника здавна шанована суспільством. Результатом роботи будівельників є збудовані потужні промислові комплекси зі складними процесами виробництва, розвинена інфраструктура, безпечні й комфортні соціальні та житлові об’єкти. Праця будівельника організована з використанням новітніх досягнень теоретичних і прикладних наук. У лексикон будівельника ввійшли такі поняття як комплексна механізація, автоматизовані системи керування, наукова організація праці.

В Україні існує державна нагорода «Заслужений будівельник України». Це почесне звання, відповідно до Закону України «Про державні нагороди України», присвоює президент. Крім того, до Дня будівельника присвячують вручення інших нагород, проходять урочисті зустрічі будівельників, вітальні концерти, шанують ветеранів галузі, які служать прикладом відданості професії, передають свій досвід і знання молодому поколінню будівельників. Традиційно до цього дня вводять в експлуатацію нові об'єкти.

До Дня будівельника в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку. Експозиція містить видання про сучасний стан функціонування і перспективи розвитку будівельної галузі в Україні та особливості професії будівельника у сучасних умовах.

На виставці представлені документи й публікації з фондів бібліотеки. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 09 серпня – 23 серпня 2020 р.

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності Кириленко Т. І.