П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

«Володимир Винниченко (1880-1951)»

(до 140-річчя від дня народження) 

 

Бути українцем – значить бути постійно в стані

доказування свого права на існування

 

Володимир Винниченко

 

imageВинниченко Володимир Кирилович – неординарний політик, блискучий оратор, автор трьох перших Універсалів Центральної Ради, голова уряду УНР, голова Директорії. Втім, сам він нерідко називав справою свого життя літературу, а не політику.

Його називали «Лікарем людських душ», бо Володимир Кирилович ввів в українську літературу нову проблему – внутрішній конфлікт людини, пошук сенсу життя. Революціонер-драматург, який підкорив режисерів і театралів України та Європи психологічним експериментом і новим героєм – інтелігентом замість селянина. Започаткував модерністську течію – неореалізм, філософську концепцію – конкордизм (чесність із собою), наукову фантастику й антиутопію.

За п’ятдесят років творчих пошуків письменником створено 15 романів, 23 п’єси і понад сотню новел. Літературна спадщина Володимира Винниченка становить золотий фонд української літератури. Чимало творів автора перекладено іноземними мовами, його п’єси були представлені на сценах великих європейських театрів.

imageВ період еміграції Володимир Кирилович відкрив ще один свій талант – талант художника, дивуючи всіх своїми досягненнями. При житті автора його твори експонувалися на виставках у Львові, Парижі, де отримали позитивні відгуки художників і мистецтвознавців. В його картинах практично відсутні похмурі відтінки, які іноді зустрічаються на сторінках його літературних творів.

До 140-річчя від дня народження Володимира Винниченка Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого підготувала книжкову виставку

Експозиція презентує літературний спадок письменника, представлений збірками оповідань, повістей і п’єс.

З малярською спадщиною митця знайомить художній альбом, представлений на виставці. Портрети, пейзажі, натюрморти майстра захоплюють багатою кольоровою гамою, наповненою світлом і повітрям.

Уявлення про політичну діяльність, життєвий і творчий шлях Володимира Винниченка дають численні монографії, матеріали наукових досліджень та публікації науковців.

Для пошуку інших видань автора у бібліотечних фондах радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Грушевського Михайла, 1; 2-й поверх.

загальний читальний зал № 1

Термін експонування: 22 липня – 31 липня 2020 р.

 

 

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів

Круліковська О.М.