Субота, 27 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Дня українських миротворців

 

imageСвято було затверджено постановою Верховної Ради № 292-VII «Про встановлення Дня українських миротворців» від 21 травня 2013 року.

Як сказано в документі, в цей день вшановують мужність і перемогу, зразкове виконання службових обов’язків, вірність присязі учасників миротворчих операцій і забезпечення пам’яті славних героїв-миротворців, які загинули під час виконання обов’язків у складі миротворчого контингенту та миротворчого персоналу. Також свято приурочене до висадки першої української миротворчої місії, в 1992 році, в колишній югославській республіці Боснія і Герцеговина.

Участь Збройних Сил України в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки має ключове значення для нашої держави, тому що вона розглядається як засіб зміцнення національної безпеки через створення стабільного зовнішньополітичного середовища і водночас як внесок України у зміцнення системи глобальної безпеки у світі.

У різних «гарячих» куточках світу військовослужбовці ЗС України проводили заходи з роз`єднання конфліктуючих сторін, відновлювали інфраструктуру, проводили розмінування місцевості, здійснювали перевезення військ, персоналу місій та цивільних осіб, проводили заходи медичної евакуації, забезпечували безпеку при проведенні виборів у країнах перебування.image

Україна зарекомендувала себе як надійний та стабільний партнер міжнародних структур безпеки, який завжди готовий надати необхідну допомогу країнам та націям, що її потребують.

За більш ніж 25 років, в різний час, українські миротворці взяли участь у миротворчих операціях в таких країнах: Косово, Боснія і Герцеговина, Східна Славонія, Ангола, Македонія, місія ОБСЄ в Косово, Гватемала, Таджикистан, Афганістан, півострів Превлака (Хорватія), Кувейт , Сьєрра-Леоне, місія ОБСЄ в Грузії, Придністров’я, Ірак, Ліван, Ефіопія та Еритрея, місія ООН в Грузії, Судан, Кот-д’Івуар, Демократична Республіка Конго та ін.

Сьогодні, коли прийшов час захищати власну Батьківщину, вони стали миротворцями і на своїй землі. На українській Донеччині та Луганщині герої мужньо обороняють наш дім і нашу свободу.

Наприкінці 2012 року колективом небайдужих офіцерів ЗС України під керівництвом полковника запасу Грабського Сергія Маратовича було засновано Всеукраїнське об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій», яке об'єднало у своїх лавах учасників операцій з підтримки миру під егідою ООН, НАТО, ОБСЄ та інших міжнародних організацій з метою визначення статусу цієї категорії, та гарантій їх соціального захисту.

У 2013 році під керівництвом полковника Савича Олексія Олексійовича (командир 11-го батальйону територіальної оборони «Київська Русь») було створено Громадську спілку «Всеукраїнське об'єднання «Федерація організацій миротворців України», яка об'єднує громадські організації учасників та ветеранів операцій з підтримання миру.

До Дня українських миротворців в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку. Експозиція містить літературу, що висвітлює міжнародно-правові механізми миротворчої діяльності, її різновиди, історію створення. Досліджено структуру органів ООН як універсальної організації, що здійснюють миротворчу діяльність. Окрему увагу приділено специфічним проблемам миротворчої діяльності регіональних міжнародних організацій та багатонаціональних коаліцій держав. Проаналізовано національне законодавство України щодо участі в миротворчих операціях.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Виставка експонується за адресою: вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 15 липня – 3 серпня 2020 р.

 

Інформацію підготувала провідний бібліотекар відділу  

соціокультурної діяльності  

Гриценко Ю. А.