Субота, 27 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка 

«Пізнаємо Європу»


imageЄвропа – один з найбільш цікавих і різноманітних континентів світу з багатою історичною, культурною, релігійною, політичною та економічною спільністю. Це справжній «підручник» з історії цивілізацій. Історичне минуле країн Європи індивідуальне і неповторне. Складовими цього є географічні, етнографічні, культурні, побутові та інші фактори. Країни відкривали нові світи, створювали цивілізації, релігії, політичні системи, філософські трактати, творили фантастичні шедеври мистецтва.

Європа (грец. Εὐρώπη) – в епосі (Іліада, XIV, 321) – у давньогрецькій міфології дочка фінікійського царя яку покохав Зевс, викрав її і привіз на Крит. Ім'я її імовірно від фінікійського «захід». У V столітті до нашої ери назва Європа поширилася на всю Грецію. Поступово, отримуючи нові знання про навколишній світ і все більше подорожуючи, люди розширювали кордони Європи. Континент, межі якого були остаточно встановлені лише в XVIII столітті, отримав своє ім'я завдяки завоюванням мінойської цивілізації. Переселення народів стало основоположним у започаткуванні латинської мовної системи Європи, на основі якої сформувалися багато мов Західної Європи.

Країни Європи діляться на чотири регіони: Західний, Східний, Північний і Південний. На території Європи розташовані 48 незалежних держав та 8 залежних територій, що належать 4 державам. Крім того ще 2 країни (Вірменія та Кіпр) не мають європейської території, однак, їх також геополітично відносять до Європи. Переважна більшість (33) європейських країн мають вихід до моря, у тому числі 5 з них є острівними державами. 16 країн розташовані в середині континенту.

Європейський союз ЄС (англ. – European Union; EU) – це група на європейському континенті, що об'єднує 27 тісно згуртованих європейських країн. І хоча це політичне утворення не є державою, він має ряд характерних для сучасних країн ознак. ЄС створений заради спільної мети – принести мир і процвітання своїм народам в рамках союзу зі спільними економічними, політичними і соціальними цілями. Ця мета перетнула її географічні кордони. Будь-яка європейська країна може висловити бажання стати членом Євросоюзу, якщо вона поважає демократичні цінності і прагне їх поширювати.

Європа відкрита, і в той же час загадкова, в ній багато не розкритого і безліч цікавого. Кожна країна зберігає свої традиції, але вони знаходяться в постійній трансформації, продовжують активно розвиватися і постійно змінюватися.

В Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку «Пізнаємо Європу». Експозиція містить документи про особливості народів країн Європи, їх культуру та історію, вірування, звичаї, сутність європейської ментальності, есеї про місце України в Європі, а також літературу про захоплюючі подорожі багатогранним континентом. Експозицію доповнюють публікації з періодичних видань.

На виставці представлено документи з фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх.

загальний читальний зал № 1

Термін експонування: 13 липня – 31 грудня 2020 р.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів

Рачковська І.М.