Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Дня працівника природно-заповідної справи

 

image7 липня згідно з Указом Президента України № 629 від 18 серпня 2009 року і за ініціативи Міністерства екології та природних ресурсів України відзначається професійне свято – День працівника природно-заповідної справи.

За результатами даних обліку територій та об’єктів природно-заповідного фонду, станом на 01.01.2020 природно-заповідний фонд України має в своєму складі 8512 території та об’єктів  загальною площею 4,418 млн. га в межах території України (фактична площа 4,085 млн. га) та 402500,0 га в межах акваторії Чорного моря, які займають понад 6,6% площі нашої держави.

У складі природно-заповідного фонду 5 біосферних заповідників, 19 природних заповідників, 49 національних природних парків, 3167 заказників, 3441 пам‘ятка природи, 81 регіональний ландшафтний парк, 812 заповідних урочищ, а також низка штучних об‘єктів: 28 ботанічних садів, 13 зоологічних парків, 57 дендропарків та 572 парки-пам‘ятки садово-паркового мистецтва.

Протягом останніх років кількість територій та об’єктів природно-заповідного фонду загальнодержавного та місцевого значення збільшується: створено Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник загальною площею 226 тис. га та розширено природний заповідник «Єланецький степ» на 1,3 тис. га та інші. Велика заслуга у створенні цих об’єктів належить працівникам департаментів екології та природних ресурсів обласних державних адміністрацій, представникам громадських організацій і науковцям.image

Збереження біологічного та ландшафтного різноманіття, розвиток мережі природно-заповідних об’єктів є одним з пріоритетів державної політики в галузі економічного та соціального розвитку країни, тому державою поставлено завдання у найближчі роки збільшити площу природно-заповідного фонду до 10% від площі країни.

Завдяки працівникам природно-заповідної справи українські ліси, заповідники та парки, а також природні пам’ятники залишаються у збереженому стані, проводиться контроль над відновленням їх ландшафтної і біологічної різноманітності.

До Дня працівника природно-заповідної справи в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку. Експозиція містить видання з питань створення і проєктування територій природно-заповідного фонду України, організації різних напрямів природоохоронної діяльності, зонально-регіональних особливостей природних заповідників, складності роботи працівників природно-заповідної справи у збереженні та відновленні біологічного і ландшафтного різноманіття.

На виставці представлені документи і публікації з фондів бібліотеки. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 07 липня – 20 липня 2020 р.

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності Кириленко Т. І.