П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 95-річчя від дня народження С. К. Славича-Приступи (1925 – 2013), українського  письменника, журналіста, громадського діяча.

 

image

Станіслав Кононович Славич народився 10 липня 1925 року в Харкові. Учасник Другої світової війни. Перебував у партизанському загоні, на фронті.

 У 1947-1952 роках С. Славич – студент відділення журналістики Харківського державного університету (нині – Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна). 1954 року за станом здоров'я (туберкульоз) Станіслав Кононович переїхав до Ялти. Працював журналістом  в «Курортной газете» та інших виданнях, на телебаченні, кіностудії.

Письменницький дебют молодого журналіста відбувся в 1958 році в журналі «Новый мир». 1959 року побачила світ перша книга письменника «Тишина» и другие рассказы.

У 1963 році С. Славича за звинуваченнями офіційної літературної критики у «відході від принципів соціалістичного реалізму» було звільнено з газети. Майже десятиліття його твори не друкували Під час вимушеного мовчання письменник продовжував літературну діяльність і сподівався на зустріч із своїм читачем.

            З 1970-х творче життя автора стабілізується. У цей період видано близько 15 книг. У 1971 в Сімферополі була видана книга документальної військової прози «Сто часов». У наступні роки, побачили світ книги «Крымские повести» (1974), «Разведчика звали «Юнга» (1974), «Послесловие к подвигу»(1975). «Хочу дружить с дельфином» (1976), «Последний отпуск» (1978), «Дождливое лето» (1989) та ін. Повість «Три ялтинских зимы» перевидавалась тричі. Останнє, розширене і доповнене видання вийшло у 2005 році.

Вагоме місце в діяльності С. К. Славича посідала краєзнавча робота. Він автор книг : «Керчь» (1973, 1976), «Керченские маршруты» (1978, 1986), «Южный берег Крыма» (1980) та туристичних путівників. Авторству письменника належить ряд резонансних нарисів і статей з питань  екології, містобудування, міжнаціональних відносин.

За сценаріями Славича знято багато документальних фільмів та три повнометражних ігрових.

Твори письменника друкувалися в кримських виданнях «Севастополь», «Крымские пенаты», «Брега Тавриды», в журналах «Радуга», «Новый мир», «Юность» та ін.

С. К. Славич – заслужений діяч мистецтв Автономної Республіки Крим (2007), лауреат літературних премій.

Помер письменник 27 лютого 2013 року. Похований в Ялті.

До 95-річчя від дня народження С. К. Славича-Приступи в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого організовано книжкову виставку.

Експозиція презентує творчий доробок письменника, знайомить читача з документами про його життєвий і творчий шлях.

На виставці представлені документи із фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань автора радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул.Грушевського Михайла,1,2 поверх

Термін експонування   10 – 20 липня 2020 року

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності Кудря Л. М.