П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка «Жінки в історії»

 

Жінки творять історію, хоча історія

пам’ятає лише імена чоловіків.

Генріх Гейне

 

imageСвоєю багатогранною діяльністю видатні українські жінки вплинули на розвиток і становлення української держави. Вони внесли вагомий вклад в культуру, мистецтво, освіту, спорт, науку, літературу і багато інших сфер життя України. А також протягом усієї багатовікової історії щиро вболівали за свою країну та її соціально-економічний розвиток.

Велика київська княгиня Ольга – видатна жінка, одна із золотих сторінок нашої багатовікової історії. Вона була дружиною князя Ігоря І і матір’ю Святослава І Хороброго. Ця мудра, сильна, харизматична жінка на цілих 17 років стала правителем Київської Русі – однієї з наймогутніших держав того часу.

Анна Ярославна або Анна Київська – одна з найвідоміших жінок Середньовіччя, що прославила Київ на всю Європу. Донька Великого князя Київського Ярослава I Мудрого та його другої дружини – дочки короля Шотландії і Швеції Інгігерди, яка стала королевою Франції. Вона була другою дружиною французького короля Генріха I Капета, матір’ю майбутнього короля Філіпа І прабабцею майже 30 французьких королів! На той час, Анна могла похвалитись найкращою освітою, яку тільки можна було здобути в XI столітті.

Роксолана або Хюррем Султан – значна постать історичної доби ХІV століття. Ця легендарна жінка стала великою Роксоланою, що в перекладі з турецької означає «жінка з Русі» і запам’яталась в історії як найяскравіша правителька Османської імперії, яка змогла повернути хід історії так, як потрібно було їй.

Леся Українка – видатна українська письменниця, поетеса, перекладач і культурна діячка. Багато її творів визнані шедеврами світової літератури. Перший свій вірш вона написала у дев’ять років, останній – у 40 років. Всього Леся Українка написала біля 270 віршів, а ще поеми і віршовані драматичні твори. Завдяки її творчості українська література зайняла одну з найвищих позицій у світовій культурі, а про українців і Україну заговорили у всьому світі. Її твори перекладені багатьма мовами.

Соломія Крушельницька – легенда оперної сцени, Вагнерівська примадонна XX століття. Вона з тріумфом виступала на сценах багатьох оперних театрів світу, зокрема Кремони, Трієста, Одеси, Львова, Буенос-Айреса, Варшави, Петербурга, Парижа, Неаполя, Риму, Генуї, Мілану та інших. Співати з Соломією на одній сцені вважали за честь Енріко Карузо, Тітта Руффо, Федір Шаляпін.

Ліна Костенко – приклад для українців. Усе своє життя геніальна поетеса та письменниця не боялася влади та відкрито говорила всю правду про неї. Своїм життям та творчістю геніальна письменниця заслужила титул сумління нашої нації. Вона не скорилася, коли радянська цензура заборонила друкувати її твори, вона не мовчала в складні для України часи.

Ліна Костенко є лауреатом Шевченківської премії, премії Антоновичів, премії Петрарки, Міжнародної літературно-мистецької премії ім. О. Теліги, вона нагороджена Почесною відзнакою Президента України  і Орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня.

В історії завжди були жінки, які не чекали, коли волею обставин вони виявляться нарівні з чоловіком, вони самі кидали виклик суспільству, усталеним правилам поведінки і завдяки своїй незалежності, сильної волі і нестандартного мислення досягали вражаючих результатів. Такі є Клеопатра, маркіза де Помпадур, Голда Меїр, Коко Шанель, Мерилін Монро, Маргарет Тетчер та інші видатні жінки.

Життя Жанни д’Арк є одним з тих рідкісних подій в історії, яку навіть самі творчі романісти не могли б вигадати, але яка насправді відбулася. Молода дівчинка, яка народилася у простій селянській родині в маленькому селі Домремі, зуміла перемогти добре навчених воїнів британської армії і стала жертвою Королівського суду всього за один рік. Більшість істориків згодні, вона була феноменом – чудовим стратегом і значним лідером.

Марія Склодовська-Кюрі – французький вчений-експериментатор польського походження. Перша в історії жінка, яка стала дворазовим лауреатом Нобелівської премії по фізиці і хімії. Займалася дослідженням радіоактивності. Разом з чоловіком відкрила елементи радій і полоній. Завдяки їй ми користуємося рентгеном.

Мати Тереза – мабуть, найвідоміша жінка ХХ століття. Це синонім співчуття і милосердя.

У Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого організована книжкова виставка «Жінки в історії», яка містить матеріали про видатних жінок в історії, про їхні перемоги в житті, чий досвід може використовуватися для моделювання власних досягнень.

На виставці представлені документи і публікації з фондів бібліотек. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Виставка експонується за адресою:

вул. Грушевського Михайла, 1; 2-й поверх,

загальний читальний зал № 1

Термін експонування: 5 березня 2020 р. – 23 березня 2020 р.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Круліковська О.М.