Четвер, 18 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Презентація книги Маргарити Довгань «Шпитальні нотатки»

 

20 лютого 2020 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулася презентація книги Маргарити Довгань «Шпитальні нотатки» (Київ, ТОВ «Видавництво «КЛІО», 2018).

У цей день, згідно з Указом Президента, в Україні відбувається вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні. Тож захід розпочався зі спогадів про загиблих активістів Майдану та  хвилини мовчання.

Під час презентації книги «Шпитальні нотатки присутні познайомилися з авторкою – журналісткою, письменницею, активною волонтеркою-шестидесятницею. Своїми наставниками вона вважає  поета Василя Стуса, організатора та першого очільника Музею шістдесятництва  Миколу Плахотнюка, дисидента радянських часів, Героя України Івана Дзюбу.

З 2014 року, відвідуючи поранених українських воїнів у Головному військовому клінічному шпиталі столиці, спілкуючись з ними, Маргарита Костянтинівна виявляє глибоке співчуття та розуміння, по-материнськи цікавиться станом здоров’я, залишає пораненим ліки, продукти, книги. Відкриваючи своє серце, торкається душі солдата. Пані Маргарита  дізнається про сокровенне та підбадьорює мудрим словом, порадою, дієвою допомогою. Саме завдяки своїй подвижницькій діяльності  нею були занотовані реальні та правдиві свідчення про наше сьогодення. Майже 250 міні-новел у книзі поєднані загальною ідеєю – зрозуміти, що дає силу людині, щоб встояти у нелюдських обставинах.

«Шпитальні нотатки» – книга величезної сили, унікальний літопис людських доль, за якими – доля країни, доля народу.  Це – книга-правда, книга-сповідь, книга-ствердження життя. Це крик протесту проти безглуздя та жорстокості війни, і поряд з тим – про неймовірну витримку українців, про подвиг лікарів, про силу духу та стійкість. Під час презентації був показаний відеоряд із світлинами Героїв-бійців з палат Національного військово-медичного клінічного центру «Головний військовий клінічний госпіталь».

Директор ТОВ «Видавництво «КЛІО» Віра Йосипівна Соловйова ознайомила слухачів з тематикою видань товариства. Розповіла про ще одне видання М. Довгань «Ріка життя» – спогади та оповіді про автора та її оточення, етюди, есеї, вірші.

Відповідаючи на запитання слухачів, пригадала пані Маргарита і своє знайомство з Леопольдом Ященко, в знаменитому хорі якого співала сім років. На підтвердження цього факту пролунала старовинна українська народна пісня з репертуару  хору «Гомін», яку підтримали присутні на заході гомінчани.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда

 

Фото провідного бібліотекаря відділу

обслуговування користувачів Ганни Падалки