П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Кіновечір до 133-річчя від дня народження Леся Курбаса

 

Допрем’єрний показ

«Кіно-Перформанс. Народний Малахій!»

(Документальний фільм, Україна, 2019)

 

imageЗустріч, що відбулась у Кіномистецькій вітальні 27 лютого 2020 року,  була присвячена пам’яті Леся Курбаса, адже 25 лютого минуло 133 роки, як народився видатний український режисер, актор, теоретик театрального мистецтва, засновник експериментального театру «Березіль».

З цієї нагоди відбувся допрем’єрний показ документального фільму «Кіно-Перформанс. Народний Малахій». Кінорежисер-постановник Ірина Новосаденко. Це – новітня документальна екранізація п’єси Миколи Куліша «Народний Малахій», першу постанову якої здійснив Лесь Курбас на сцені експериментального театру «Березіль» у 1928 році.

Попри те, що вистава мала гучний успіх, вона пройшла крізь три редакції і врешті була заборонена для показу як ідейно хибний твір, ознаменувавши собою тріумф і разом з тим початок кінця блискавичного злету української драматургії і театру 20-х – початку 30-х років минулого століття.

У фільмі сучасний послідовник ідей Леся Курбаса, актор і режисер Олег Драч, застосовуючи власний метод креативної імпровізації, намагається по-новому поглянути на давній твір Куліша і розкрити глибинний сенс, прихований в образі головного героя Малахія Стаканчика. Епічні повороти долі Малахія коментують експерти, розкриваючи сутність боротьби головного героя з системою. Крізь «куб його думок» творці фільму намагаються зазирнути у його розум, щоб зрозуміти сучасного пророка.

Фільм знято за підтримки Уряду України та Міністерства культури України у рамках бюджетної програми «Виробництво та розповсюдження фільмів патріотичного спрямування» у 2019 році.

У кінопоказі взяли участь представники кіногрупи, які активно долучились до створення картини: Олександр Дріз, генеральний продюсер міжнародного продюсерського центру «Фор-Пост»; Олена Дріз, генеральний директор міжнародного продюсерського центру «Фор-Пост»; Надія Грачева, генеральний продюсер фільму «Кіно-Перформанс. Народний Малахій»; Василь Неволов, автор сценарію стрічки, заслужений діяч мистецтв України.

Під час заходу демонструвалась книжкова виставка з фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого, присвячена життю і творчості Великого Майстра українського театру Лесю Курбасу.

 

Інформацію підготувала

головний бібліотекар відділу соціокультурної діяльності

Сливка О. В.