Середа, 4 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу «Бібліотека і Місто» 

 

Презентація книги

Василя Шендеровського «Вчені України у світовій науці» 

(Київ: ВД «Простір», 2019)

 

image19 лютого 2019 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого у рамках засідання клубу «Бібліотека і Місто» відбулась презентація книги Василя Шендеровського «Вчені України у світовій науці».

Василь Андрійович  Шендеровський – доктор фізико-математичних наук, історик науки, професор. Автор та співавтор понад 500 наукових, науково-популярних і публіцистичних праць.

Широкій громадськості науковець відомий як автор нарисів «Нехай не гасне світ науки» про видатних учених з українським корінням, які зробили значний внесок у розвиток світової науки. На першому каналі Українського національного радіо разом з Еммою Бабчук він започаткував однойменну авторську програму. За п’ять років існування прозвучало  понад 120 передач.

2019 року у видавничому домі «Простір» вийшла друком книга Василя Шендеровського «Вчені України у світовій науці». Видання об’єднує серію книжок «Нехай не гасне світ науки».

Наполегливий науковий пошук професора Василя Шендеровського повернув із забуття плеяду обдарованих земляків, чиї імена, досягнення, а головне – належність до України, замовчувалися багато років.

Видання містить 200 нарисів про українських вчених. Автор розкрив для широкого загалу постаті антрополога Федора Вовка, математика Михайла Кравчука, географа-енциклопедиста Володимира Кубійовича,  фізика-оптика Олександра Смакули, біолога Бориса Балінського, хірурга Овксентія Богаєвського, психолога Олександра Кульчицького, мовознавця Пилипа Морачевського, географа Івана Теслі, винахідника електронного телебачення Бориса Грабовського. Варті згадки й імена інших вчених, чиє подвижницьке служіння улюбленій справі й рідній землі викликає повагу та вдячність нащадків: фізика та культуролога Олександра Боргардт,астронома Мотрі Братійчук, математика Євгена Вікторовського, ботаніка Андрія Гродзінського, енциклопедиста-бібліографа Зенона Кузелі,  інженера-кліматолога, лауреата Нобелівської премії миру 2007 року Євгена-Зенона Стахіва, фізика-теоретика Дмитра Іваненка, аеронавта Михайла Яримовича та багатьох інших. На жаль, їхні імена більше знають за кордоном, ніж на батьківщині. 

Вчений з натхненням розповів про героїв свого нового збірника. Першими, кого він назвав під час презентації, стали Володимир Вернадський – видатний вчений, один із засновників і перший президент Української академії наук та Іван Пулюй – фізик, один з основоположників науки про X-промені, який своєю науковою і технічною діяльністю заслужив широке міжнародне визнання. 

На думку автора, одне з почесних місць серед українських вчених, що сягнули вершин європейської і світової науки, належить Яскравою ілюстрацією до розповіді став відеоряд, який допоміг розкрити зміст представленої книги.

Автор наголосив, що українцям є чим пишатися, громадяни мають брати за взірець подвижництво і відданість наших учених, які століттями утверджували гідність України. І висловив впевненість, що нова книга «Вчені України у світовій науці» за допомогою бібліотеки знайде шлях до читачів.

На презентацію завітали та виступили почесні гості: Микола Тимошик, журналіст, видавець, доктор філологічних наук, професор; Богдан Будзан, академік Української академії наук в галузі стратегічного менеджмент; Володимир Василенко, правознавець-міжнародник, доктор юридичних наук, професор; Надія Чорноморець, поетеса, головний інженер відділу електроніки твердого тіла Інституту фізики НАН України; Іван Бейко, доктор технічних наук, профессор; Олена Нужна, директорка видавничого дому «Простір».

На їх думку, книга  Василя Шендеровського «Вчені України у світовій науці» має бути настільною у кожного українця, який прагне бути освіченою людиною. Адже видання спонукає свого читача до усвідомлення історичної минувшини, утвердження духовності, національної свідомості та патріотизму.

Святкову атмосферу заходу створили пісні у віртуозному виконанні Остапа Гавриша, українського композитора, автора популярних пісень, народного артиста України та його доньки Маріанни Гавриш,солістки академічного ансамблю пісні і танцю Національної гвардії України.

Модераторка заходу – Емма Бабчук, співавторка політико-публіцистичної радіопрограми Національної радіокомпанії  «Нехай не гасне світ науки», відома публіцистка, заслужена журналістка України.

У засіданні клубу брали участь студенти Університетського коледжу Київського університету імені Бориса Грінченка, користувачі та працівники НБУ ім. Ярослава Мудрого.

Учасники заходу висловили щиру подяку Василю Шендеровському, побажали подальших творчих задумів і успіхів у їх здійсненні.

На завершення всі охочі мали змогу придбати книгу автора та одержати автограф.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар  

відділу соціокультурної діяльності Кудря Л. М.