Середа, 11 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Літературна зустріч за круглим столом
з письменниками зі Словенії


27 листопада 2012 року в Національній парламентській бібліотеці України відбулася літературна зустріч зі словенськими митцями Міхою Мацціні, Луцією Степанчич та Гораном Войничем.


Зустріч проводилася в рамках мистецьких заходів Бібліотеки на відзнаку міст, які щорічно за рішенням Європейського Союзу проголошуються Культурними столицями Європи. Одним із таких міст цього року стало словенське місто Марібор. Культурні програми у цій невеличкій країні реалізуються під гаслом «Чиста енергія», яке базується на ідеї, що культура є творчою енергією, генератором розвитку й суспільної діяльності. Словенія – молода європейська держава з давньою і багатою історією; її населення становить близько двох мільйонів осіб, тому у час глобалізаційних процесів, коли перевага надається так званим «масовій культурі» та кільком «великим мовам», проблема збереження національної ідентичності малих європейських народів для цієї країни є особливо актуальною.

Саме ці питання стали темою літературної зустрічі.

Доцент кафедри слов’янської філології КНУ ім. Т. Шевченка Олена Іванівна Дзюба-Погребняк розповіла про стан культурних та літературних відносин між нашими країнами, про те, що у наш час ці відносини отримали потужний імпульс розвитку, результатом чого стало відкриття кафедр із вивчення словенської мови у кількох університетах України. Також вона коротко представила кожного з присутніх гостей і охарактеризувала їх творчість.


Міха Мацціні – сценарист і кінорежисер, письменник, доктор наук з антропології, має ступінь магістра з мистецтва, викладач курсу письменницької майстерності для сценаристів фільмів та телепрограм в одному з університетів Великої Британії.

Відповідаючи на запитання аудиторії, він поділився своїми поглядами на сучасну літературу та перебіг літературних процесів у Словенії. Розповів про свій останній роман «Nemska loterija» («Німецька лотерея»). Окремо зупинився на своїй кінематографічній діяльності. Гостям було продемонстровано один із його короткометражних фільмів.

 

Луція Степанчич – письменниця і літературний критик, академічний живописець і реставратор. Лауреат національної премії Stritar (2003) в номінації Кращий молодий літературний критик. 2001 року її перший роман «V cetrtek о sestih» («В четвер о шостій») був номінований на премію «Kresnik» в категорії кращий словенський роман. Вона, зокрема, детальніше зупинилася на сюжетній лінії цього роману, роботі над яким присвятила десять років.


Горан Войнович – письменник, сценарист, продюсер кіно і телебачення, режисер. Лауреат багатьох національних та міжнародних премій.

Попри свій молодий вік, він є автором багатьох фільмів та літературних творів. Письменник розповів про свій перший роман «Зайди, геть!», присвячений непростій і злободенній для Словенії проблемі національного питання. За цей роман, що викликав великий інтерес словенської громадськості, письменник отримав одну з національних премій. Другий його роман «Югославія, моя країна» вийшов з друку 2011 року і теж одразу став бестселером.


На зустрічі була присутня Тимчасово Повірений у справах Посольства Республіки Словенія в Україні Наташа Прах. Вона подякувала Національній парламентській бібліотеці України за організацію серії заходів, що сприяють розвитку культурних відносин між Словенією та Україною, а також висловила сподівання на подальшу співпрацю.  

 

Із заключним словом виступила заступник Генерального директора Бібліотеки Галина Семенівна Кириченко, яка подякувала гостям і запевнила присутніх, що Бібліотека і надалі продовжуватиме свою суспільно-просвітницьку діяльність, спрямовану на зближення  культур дружніх народів.

Наприкінці гості подарували Бібліотеці кілька своїх книжок.