П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 95-річчя від дня народження Б. М. Андрійченка (1925–1999), українського письменника, публіциста

 

image

Борис Миколайович Андрійченко народився 3 лютого 1925 року на Харківщині.

Під час окупації України гітлерівськими військами у 1942 році був вивезений на примусові роботи до Німеччини. За участь у підпільній організації «Месники» Бориса Андрійченка було засуджено на довічне ув’язнення, перебував у в`язниці та в концтаборі Маутгаузен.

Після закінчення Другої світової війни майбутній письменник служив у лавах Радянської Армії. У 1966 році закінчив Одеський державний університет  імені І. І. Мечникова  (нині – Одеський національний університет імені І. І. Мечникова). 

Письменицький дебют Бориса Андрійченка відбувся у 1955 році публікацією оповідання «Перша получка» у журналі «Літературна Одеса».

Наступний твір письменника «Месники» побачив світ у 1959 році. В його основу лягло пережите автором на окупованій Україні та у фашистський Німеччині.

З 1962 року Б. М. Андрійченко член Сілки письменників України (нині – Національна спілка письменників України).

У 1951 – 1971 роках Борис Миколайович працював журналістом на Одещині, у 1972 – 1974 роках – завідувачем редакції товариства «Знання» УРСР, 1974 – 1977 роках – у редакції газети «Літературна Україна».

У збірці оповідань «Степові далі» (1958) і повісті «Радість» (1961) автор приділяє багато уваги сільській тематиці.image

Працюючи у редакції журналу «Хлібороб України» (1977 – 1980 рр.), письменник вивчав історію землеробства, опублікував 40 науково-популярних нарисів під рубрикою «З історії рослин».  1978 року у журналі була надрукована повість «Лагуна». Лейтмотивом твору став зв’язок природи і людини – дбайливого господаря і розумного споживача природних багатств.

У літературно-публіцистичному нарисі «Біля джерел творчості» (1975) Б. Андрійченко вводить читача у творчу лабораторію письменника.

Роман «Вогонь і попіл» (1986) розповідає про події Другої світової війни. Гостросюжетний твір розповідає про українських юнаків і дівчат, їхніх батьків,  які під час війни опинилися на тимчасово окупованій гітлерівцями території.

Помер Борис Андрійченко у 1999 році.

До 95-річчя від дня народження Бориса Андрійченка в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку

В експозиції представлено творчий доробок Бориса Андрійченка – художні та публіцистичні твори. Про творчий внесок в українську літературу та журналістику, життєвий шлях письменника розповідають публікації з періодичних видань.

На виставці представлено документи із фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань автора радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Набережно-Хрещатицька,1,читальний зал.

Термін експонування 3 – 26 лютого 2020 року  

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

   відділу соціокультурної діяльності Кудря Л. М.