Середа, 17 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Історико-літературний вечір «Шлях до волі»

 

22 січня 2020 року до 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років у Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся історико-літературний вечір «Шлях до волі».

Саме 22 січня українці відзначають День Соборності –  свято об’єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки в одну державу. 

На заході слухачам було представлено визначні періоди та постаті в історії становлення нашої держави – від часів князівського престолу в Києві та їх правителів Володимира Великого і Ярослава Мудрого, коли держава зміцнювалася через духовне зростання і культуру, коли під час вирішальних подій народ збирався на віче-майдан до наших днів.

Тематику вечора висвітлили новели та відеоматеріали, які  підготувала культуролог Світлана Петровська: «Та, яка нас об’єднує з Європою» (Анна Ярославна); «Один день, що змінив долю України» (Богдан Хмельницький, Переяславська Рада – причини та наслідки); «Та, що випередила Європу» (Григорій Сковорода, Києво-Могилянська Академія – центр філософської думки); «Ктитор і меценат України, який відроджував її культурну міць» (Іван Мазепа, розквіт українського бароко); «Українська революція 1917-1921 років» (уроки і події); «Знищення українського генофонду» (голодомор, розстріляне Відродження, шестидесятництво); «Подія, на яку Україна так довго чекала» (проголошення незалежності) та проспівані бардом Володимиром Петровським «Балада про Крути», «Пане Петлюро», одна з перших версій гімну «Ще не вмерла Україна» тощо.

Хор «Гармонія» Київської дитячої школи мистецтв №8 (художній керівник Ганна Стоянова, концертмейстер Максим Гришин) виконали пісні «Квіти України» (муз. і сл. Є. Познанського) та «Молитва за Україну» (муз. М. Лисенка, сл. О. Кониського). Виконувались також пісні на вірші П. Дворського, І. Жука, В. Коротича, Тризубого Стаса (С. Щербатих).

Співробітники Бібліотеки розповіли про історію Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого, її  діяльність у складі принципово відмінних за ідеологією держав – Російської імперії, СРСР та незалежної нині України.

Ініціатор та автор концепції – Володимир Петровський, історик за фахом, голова Всеукраїнської громадської організації «Всеукраїнський парламент працездатних інвалідів». У заході взяли участь  заслужений працівник культури України Світлана Петровська; художник-графік, член НСХУ, винахідник Жорж Шанаєв; поетка, співачка, музикант Наталія Кащенко; поет Євгеній Познанський.  

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда

Фото провідного бібліотекаря відділу

обслуговування користувачів Ганни Падалки