Понеділок, 1 липня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

image

 

Фестиваль «Нове британське кіно»

Показ мелодрами Чанії Баттон

«Віта і Вірджинія»

(Ірландія, Велика Британія, 2018)

 

 

 

28 січня 2020 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого у рамках фестивалю «Нове британське кіно» відбувся показ фільму «Віта і Вірджинія» спільного виробництва Великої Британії та Ірландії.

Мелодрама британської режисерки Чанії Баттон розповідає історію яскравого та сміливого роману двох письменниць – королеви лондонського бомонду Вікторії Секвілл Уест та ікони літературного модернізму 1920-х років Вірджинії Вулф.

Кульмінацією цих романтичних стосунків стала поява роману Вірджинії Вулф «Орландо», який вона присвятила Вікторії Секвілл Вест. Згодом, син Віти, письменник Найджел Ніколсон, назве його «найдовшим і найчарівнішим листом кохання в літературі».

Їх роман і дружба руйнували всі бар’єри того часу, і жодна з жінок навіть не підозрює, що, ставши справжнім потрясінням для світського товариства, цей роман увійде в історію.

Картина насичена багатими декораціями й реалістично передає атмосферу Лондона двадцятих років минулого століття. Сучасна музика, комп’ютерна графіка, підсилюючи емоційний ефект  психологічного стану головних героїнь, тактично занурює глядача в чуттєве, майже осяжне середовище, що створює безмежний художній простір для усвідомлення того, що відбувається на екрані.

Фільм створено за мотивами однойменної театральної п’єси Айлін Еткінс, яка написала сценарій стрічки. У головних ролях – Джемма Артертон («Принц Персії: піски часу», «Квант милосердя», «Мисливці за відьмами») та Елізабет Дебікі («Великий Гетсбі», «Битва титанів»).

Світова прем'єра картини відбулась на Міжнародному фестивалі в Торонто 7  вересня 2018 року.

Кінопоказ відбувався за підтримки Британської ради в Україні спільно з компанією Артхаус Трафік.

 

Інформацію підготувала

головний бібліотекар відділу соціокультурної діяльності

Сливка О. В.