Середа, 24 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Дня Соборності  України

 

image

22 січня українці щорічно святкують День Соборності України –  свято офіційного об’єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки в одну державу.  Акт Злуки УНР та ЗУНР було проголошено 22 січня 1919 року в Києві на Софійській площі. Він став потужнім виявом волі українців до згуртування, свідченням їх самоідентифікації та становленням народу України, як духовно незламної  політичної нації. 

У радянській Україні  День Соборності України не відзначався, всі офіційні згадки про нього замовчувались. Перше офіційне та масштабне святкування відбулось у 1939 році в  місті Хуст, столиці Карпатської України (Чехословаччина). На демонстрацію вийшло понад 30 тисяч українців.image

            Не зважаючи на перешкоди та неуспішність Акту возз’єднання ідея соборності продовжували жити в українських серцях. 21 січня 1990 року відбулася одна з найбільших у Центральній та Східній Європі масових акцій – «живий ланцюг». Мільйони, тоді ще радянських,  українців вийшли на головні автомобільні магістралі та об’єднались у живий ланцюг від з Києва до Львова,  Івано-Франківська, Стрия, Тернополя, Житомира та Рівного. Акція символічно продемонструвала державну єдність України. Подія стала провісником проголошення нової незалежної і соборної України.

З 1999 року відповідно до Указу Президента День Соборності України  відзначається  на офіційному рівні. Головною традицією свята є  живий ланцюг, який символічно демонструє єдність нашої держави. День Соборності України – нагадування про те, що сила української держави в єдності українських земель.

Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого до Дня Соборності України  організувала книжкову виставку. 

В експозиції представлені видання, які висвітлюють сторінки української історії, національно-визвольних процесів початку ХХ століття, видання про громадських, політичних і військових діячів, а також складні політичні процеси, які відбувалися на теренах нашої держави під час боротьби українського народу за єдність і незалежність.
  На виставці представлено документи із фондів бібліотеки. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою: 

 вул. Грушевського Михайла, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 21 січня – 27 лютого 2020 р. 

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу  соціокультурної діяльності   

Кудря Л. М.