Четвер, 9 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу шанувальників музики

«Душу музикою омий» 

Тема: «Композитори епохи Бароко» 

 

image

12 січня 2020 року в  Національній бібліотеці  України імені Ярослава Мудрого року відбулося чергове засідання клубу шанувальників музики.

З Новорічними святами присутніх привітав керівник клубу Ростислав Грибов та побажав плідної роботи, цікавих зустрічей.

Перше засідання клубу у новому році відкрив знавець, дослідник і пропагандист класичного музичного мистецтва в його кращих зразках, збирач, цінитель і «гурман» музики XVIII століття Олександр Пустовіт темою «Композитори епохи Бароко».

У кінці 16 століття термін бароко прийшов з португальської мови і означає перлина неправильної форми, з італійської мови це слово перекладається як дивний, химерний. Якими б не були корені цього слова, саме епоха бароко вважається початком поширення західно-європейської цивілізації, яка вперше продемонструвала свої можливості заглибленого і багатостороннього втілення світу душевних переживань людини

Стиль бароко з його поривом і неспокоєм набув значного розвитку в музиці, він став закономірним продовженням Ренесансу. Найвищим досягненням цього періоду стала творчість німецьких композиторів Й. С. Баха і Г. Ф. Генделя,  Д. Скарлатті, Ф. Куперена, А. Вівальді та інших.

Цікаво підібраний і побудований матеріал Олександром Пустовітом  дав можливість дізнатися про життя і творчість відомих композиторів цього часу, зокрема, таких майстрів, як Г. Гендель, Й.С. Бах, Ж. Ф. Рамо. Чимало музичних творів пролунали у  виконанні самого доповідача.

Присутні насолоджувались музичними відео фрагментами, де у виконанні світових зірок оперного та балетного мистецтва побачили уривки з відомої опери Ж. Ф. Рамо «Зороастр», опери-балету «Галантна Індія» та інших, які вражали присутніх своєю глибокою, емоційною силою.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності Совершенна Л.С.