Четвер, 18 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Різдвяний концерт

 

10 січня 2020 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого  відбувся різдвяний концерт Народного етнографічного хору «Гомін» ім. Л. Ященка.

Блискучий виступ Хору та теплий прийом і вітання співробітників Бібліотеки створили атмосферу свята і справжнього дружнього спілкування. Колоритні постаті учасників Хору, чарівних жінок та чоловіків в українському вбранні, мерехтлива різдвяна зірка, дідух і хоругва зачаровували око яскравим видовищем. Вдалим доповненням був відеоряд на екрані із зображенням картин відомих українських художників на  тему Різдва.

Вечір розпочався з виконання твору "Бог предвічний народився", під час якого хористи тримали запалені свічки. Далі у виконанні «гомінчан»  пролунали колядки і щедрівки Наддніпрянщини, Лемківщини, Херсонщини, Тернопільщини, Галичини в обробці Леопольда Ященка та старовинні різдвяні пісні і наповнили простір гостинного залу Бібліотеки радісною звісткою "Христос народився!" Прозвучали також поезії та перлини народної мудрості – приказки про зиму, сніг, святкування та найщиріші побажання миру, злагоди, добробуту.

 Відвідувачі заходу прийшли на дійство з дітьми та онуками, що надважливо, підспівували виконавцям, знайомилися з книжковими виставками, зокрема книжково-ілюстративною виставкою  "Новорічний калейдоскоп", фотографувалися, пригощалися печивом «з віщуванням».

Згадали під час виступу і «батька»  хору «Гомін» Леопольда Ященка.

Нагадаємо, Леопольд Іванович – засновник та незмінний керівник Народного етнографічного хору «Гомін» – одного з найкращих колективів України,  мистецтвознавець, фольклорист, композитор, диригент.  Маестро пішов з життя 2 квітня 2016 року. Зі своїх 87-ми років половину життя присвятив хору.

В усіх народів світу існує повір’я, що той, хто забув звичаї своїх батьків, карається людьми і Богом. Знати та зберігати національні традиції – обов’язок кожного українця, кожного окремого громадянина.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда

 

Фото провідного бібліотекаря відділу

обслуговування користувачів Наталії Опенько