Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Дня працівників архівних установ

 

imageТрадиційно 24 грудня в Україні відзначається День працівників архівних установ. Свято встановлене 30 жовтня 1998 року відповідно до Указу Президента України № 1200/98. У цей день вшановуються ті, хто дбайливо зберігає сторінки тисячолітньої писемної історії українського народу.

Перший державний орган управління архівною справою в Україні був створений під час Центральної Ради. Ним став Бібліотечно-архівний відділ, протягом грудня 1917 - квітня 1918 р. очолюваний професором О. С. Грушевським. Головне архівне управління при Раді Міністрів УРСР працювало з 1974 по 1991 роки. З отриманням Україною незалежності змінилася назва Головархіва та його організаційно-правовий статус. З грудня 1999 р. – це Державний комітет архівів України. В архівних установах системи Держкомархіву України Архіви – невід’ємний інститут будь-якої держави, який зберігає історичну пам’ять нації, є запорукою її самоусвідомлення та розвитку. Справа працівників архівних установ надзвичайно важлива для всього суспільства. Саме вони продовжують вік документів, зберігаючи їх для наших нащадків, що сприяє пізнанню історії та усвідомленню людського буття. За кожним із документів – доля людей, історія родин, землі, споруд, вулиць, що стане підґрунтям у складанні літопису наших міст, родоводу їх мешканців.

Архівні матеріали є безмовними свідками подій і фактів. Неможливо переоцінити роль архівістів у забезпеченні нерозривного зв’язку сьогодення, минулого та майбутнього, в збереженні незаперечної історичної правди.

Архівна справа є важливою складовою інформаційної, культурної, наукової та соціальної сфери життєдіяльності міста. Документи, які створюються в діловодстві різних організацій та підприємств, відображають всі сторони життя і діяльності міської громади, її історію, духовність і культуру, будні і свята. Архівні установи покликані дбати про примноження, збереження і використання документальної спадщини.

До Дня працівників архівних установ в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку. Експозиція містить архівні довідники, літературу про найвидатніших українських архівістів та про історію, сучасний стан, перспективи розвитку архівної справи. Акцентується увага на ролі архівних та бібліотечних закладів як наукових центрів та осередків національної пам’яті, наголошується на значенні архівних фондів як джерел розвитку історичних досліджень.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань даної тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Виставка експонується за адресою: вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 24 грудня – 8 січня 2019 р.

 

Інформацію підготувала провідний бібліотекар відділу  

соціокультурної діяльності  

Гриценко Ю. А.