Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжково-ілюстративна виставка

«Новорічний Калейдоскоп» 

 

                                                                                                                    

Ми ялинку прикрашали,

З кухні пахли пироги.

Свічечки на гілки стали

Аж до зіроньки з фольги!

Сніг пушинками кружляє,

Біле міряє шитво.

Раз на рік таке буває:

Свято! Сніг! Зима! Різдво!

Іван Франко 

 

imageТрадиційні свята і обряди – невичерпна скарбниця історичної пам’яті. Формуючись упродовж віків і тисячоліть, вони увібрали в себе найістотніші риси соціального, економічного, культурного життя народу, відобразили його громадський устрій, сімейно-побутові відносини, специфіку художнього мислення, психології та моралі.

Зима – це особлива пора року. Напевно, чи не найдужче ми любимо зиму за унікальну поезію її неповторних свят, за казкову стихію, у якій перебуваємо від Введення в храм Пресвятої Богородиці до самої Масниці. За неймовірні ворожіння, за родинний затишок, святкові передзвони, за обрядові страви, веселі вертепи, колядки й щедрівки, що видзвонюють довкіл на різні лади. Красива природа, вбрана в білосніжні шати, зимові ігри, забави додають унікальності холодній порі року.

Зимові свята, побажання, подарунки настільки швидко йдуть один за одним, ніби змінюються яскраві візерунки калейдоскопа.

Особливо напередодні Нового року душа знаходиться в очікуванні дива…

У цей період люди вітають одне одного не тільки щирими словами, подарунками, а й вітальними листівками. Мода на вітальні святкові листівки прийшла в Україну на межі ХІХ та ХХ століть, в час «золотої ери» листівок, які було прийнято надсилати своїм рідним та близьким на найбільші свята у році.

Отак із року в рік пропливає перед нашим зором карусель зимових свят, ніби хтось невпинно крутить калейдоскоп...

Нехай же з нами всіма буде щасливий сміх зимових розваг! Нехай щоразу наші душі зігріває незгасне світло новорічних українських свят!

Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого підготувала тематичну книжково-ілюстративну виставку «Новорічний Калейдоскоп». Експозиція містить книги та листівки, які присвячені зимовому калейдоскопу свят, подарунків, гулянь.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх,

загальний читальний зал № 1

Термін експонування: 19 грудня 2019 р. – 31 січня 2020 р.

 

 

Інформацію підготувала провідний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Шадура Олена