Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Творча зустріч з Сергієм Батуриним,

українським письменником,

лауреатом Міжнародного літературного конкурсу

«Коронація слова»

  

image10 грудня 2019 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулася творча зустріч з українським письменником Сергієм Батуриним, лауреатом Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова».

Сергій Батурин – член Національної спілки письменників України, член Асоціації українських письменників, прозаїк, публіцист, лауреат низки літературних премій.

Літературний шлях письменника розпочався з поезій, що друкувалися в періодичних виданнях у 1984 –1987 роках. Трампліном у світ професійної літератури для автора стала участь у Міжнародному літературному конкурсі «Коронація слова», де 2001 року його дебютний історичний роман «Охоронець» отримав Третю премію.

 У 2016 році Сергій Батурин вдруге став лауреатом конкурсу «Коронація слова». Твір «Шизґара» посів ІІІ місце в номінації «Романи».

Під час зустрічі письменник поділився творчими здобутками та задумами, розповів про те, як почав писати романи, зачитав окремі уривки.

У більшості творів події відбуваються у Києві, рідному місті письменника. При написанні романів автором керують романтизм та згадки юності.

Серед представлених видань Сергій Батурин звернув увагу на роман «Шизгара», в якому йдеться про київську молодь покоління 70-х років. На країну насувається «застій», але молодих людей цікавить не політика, а значно важливіші речі: де взяти кругленьку суму на справжні джинси, пісні під гітару на традиційному місці збору, кохання та поцілунки. Київський міський сленг, наївна романтика першого кохання, вулиці рідного міста – складові, що роблять твір непересічним свідченням тієї епохи.

Роман «Кава по-польськи» – про життя, про кохання, про іронічне ставлення до світу і до себе, про те, що треба намагатися жити з усмішкою.

Найбільше захоплення письменника – історія. Можливо, тому він інколи передбачає події, які відбуваються у майбутньому. Не став винятком і роман з фантастичною назвою «Мінливі обійми місяця». Це – гостросюжетний твір з елементами екшену про події Майдану 2014 року.  

У червні 2019 року вийшов друком новий роман «Clavus Domini». Автор пропонує читачу зануритися в час, коли було розіп’ято Ісуса Христа та дізнатися, ким насправді був розбійник Варавва, якого згадують усі четверо євангелістів. Твір розповідає про долю людини, яка живе у непросту зламну епоху. Як пройти складні випробування і не втратити себе – саме на це запитання автор шукає відповіді.
Перу Сергія Батурина також належать твори: «Команда» (2002); «Легенда» (2004); «OST» (2005); «Українські невільники Третього Рейху» (2005); «Цей біль у серці не вщухає» (2005); «Меч королів» (2006); «Полинова доля» (2007); «Бурштинові очі» (2007); «Поважна причина» (2007); «Монолог самотнього мужчини» (2009); «Польовий командир»(2011); «Коло втаємничених» (2011); «Легенда» (2011); «Вакансія для диктатора» (2015); «Ми прийшли з неба. Леґенда» (2018); «Полювання на маніяка» (2018).

Сергій Батурин зазначив, що відзнаки за твори – важливий аспект у житті письменника. Разом з тим, книга створюється для читача, і кожного автора дуже хвилює як читач зустріне книгу і чи захоче мати її в своїй бібліотеці.

У творчій зустрічі брали участь студенти Київського вищого професійного училища водного транспорту, шанувальники сучасної української літератури, користувачі та працівники НБУ ім. Ярослава Мудрого. Кожен міг поставити письменнику запитання та отримати змістовну відповідь. 

Учасники висловили щиру подяку Сергію Володимировичу, побажали подальших творчих задумів і успіхів у їх здійсненні.

На завершення всі охочі мали змогу придбати книги письменника та одержати автограф.

  

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності Кудря Л. М.