Вівторок, 23 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу «Бібліотека і Місто»

Презентація книги Тетяни Водотики «Почесні громадяни Києва. 1872 – 1917»

(Київ: Сучасний письменник, 2019) 

 

image17 грудня 2019 року в клубі «Бібліотека і Місто» Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого відбулася презентація нової книги з історії Києва «Почесні громадяни Києва. 1872 – 1917». 

Книга видана до Дня міста у 2019 р. за ініціативи ГО «Київська фундація культури» та її президента Сергія Костянчука.

Видання здійснено київськими видавництвами «Сучасний письменник» і «ВАРТО». В результаті спільної роботи читач отримав якісне, ошатне видання, достойне тих, хто є гордістю і славою Києва.

Привертають увагу великий формат, святковий колір оправи, суперобкладинка із зображенням Університету Св. Володимира, оправний матеріал (за структурою нагадує тканину, яка використовувалася для оформлення книг кінця ХІХ – поч. ХХ ст), тиснення вихідних даних «золотою» фарбою, крейдований папір, ляссе під колір капталу і велика кількість ілюстративного матеріалу.

Автор Тетяна Водотика – кандидатка історичних наук, наукова співробітниця Інституту історії України НАНУ, майстерно розкрила презентовану тему, наголосивши на тому, що дослідження водночас є сторінкою і відомою, і невідомою, бо персоналії, про яких йдеться часто виринають на перехрестях історії. Розглянула такі явища як соціальний статус у вигляді започаткованого у 1832 році особистого та спадкового почесного громадянства, та форму подяки міської громади, представленої органами міського самоврядування.

Ознайомивши слухачів з представниками особистого та спадкового почесного громадянства, достойниками без звання, призначеними почесними громадянами науковиця зробила висновок: «З позиції ХХІ століття історія почесного громадянства міста Києва – це не лише історія про звання та процедури, і навіть не тільки про вдячність міста – людям за благодійність та людей – місту за можливість жити та заробляти, це й історія про віру – в місто та в себе».

Почесний гість зібрання Микола Поліщук, Голова Ради Почесних громадян міста Києва, автор вступного слова до видання високо оцінив роботу Тетяни Водотики та підкреслив, що тема розкриття нею представлених образів – цілком нова. Відповідаючи на запитання присутніх М. Поліщук розповів про стан почесного громадянства в УРСР та сучасній Україні.  

 

Інформацію підготувала

 зав. відділу соціокультурної діяльності Олена Погонець