П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу «Бібліотека і Місто»

Творча зустріч з українською письменницею

Ольгою Кравченко

«Дивлюсь на світ очима серця»

 

image

30 листопада 2019 року в конференц-залі Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого у рамках засідання клубу «Бібліотека і Місто» відбулась творча зустріч з українською письменницею Ольгою Кравченко «Дивлюсь на світ очима серця».

За освітою – юрист, працювала адвокатом, в органах прокуратури, суддею. Заслужений юрист України, кандидат юридичних наук, автор монографії «Контрабанда». Її наукові праці публікувалися у фахових виданнях: журналах «Право України», «Вісник Верховного суду України», «Вісник прокуратури»; у збірнику «Держава і право»; книзі «Адміністративна юстиція України. Проблеми теорії і практики».

Сходинкою у світ художньої літератури для Ольги Кравченко стали любов до слова, захоплення мистецтвом та архітектурою.  

З 2017 року О. Кравченко – член Української асоціації письменників соціально-художньої літератури. Пише українською та російською мовами.

Великий професійний досвід, знання людської психології і життя у різних його проявах дали змогу письменниці зображувати в творах як непоказну людську жертовність, чесність та людяність, так і антигероїв та зрадників. Читач знайде і впізнає те, що близьке кожній людині: радість і біль, тривоги і роздуми, любов і вдячність.

Письменниця розповіла про свою літературну діяльність, історію написання творів та пошуки  музи. Ольга Кравченко зазначила, що назва творчої зустрічі «Дивлюсь на світ очима серця» – її творче кредо. Адже кожного дня, спостерігаючи за життям, можна віднайти багато образів та незвіданих почуттів, які згодом стають літературними творами.    

Нещодавно побачив світ новий художньо-історичний роман «Золотоверхий»,  присвячений історії Михайлівського Золотоверхого собору в Києві. 

Заснований у ХІІ ст. київським князем Святополком Ізяславовичем Михайлівський Золотоверхий собор віддзеркалює історію українського народу та Української Церкви. В середині 1930-х років минулого століття храм було знищено. Незначна частина його унікальних фресок та мозаїк було передано іншим музеям, в роки Другої світової війни деякі з них вивезли до Німеччини. Наприкінці XX століття Михайлівський Золотоверхий собор відновив свою діяльність. Офіційне відкриття відбулося в травні 1998 року.  В соборі проходять богослужіння, а поруч, як у давні часи, діє монастир.

Письменниця яскраво змалювала  історію відродження святині українського народу, його неоціненну  роль в духовному об’єднанні нації та образи видатних настоятелів-будівничих Михайлівського Золотоверхого собору. Авторка розповіла  про роботу з архівними документами  та музейними матеріалами під час написання твору, про створення образів головних героїв твору.

Її перу належать також збірки оповідань, новел та есе: «Дотик любові» (2016), «Невигадані історії» (2017), «Любов ніколи не перестає» (2017), «Доторкнутися серцем не важко» (2018), «Незламні» (2019),  повісті: «Повернення Беатріче» (2018), «Пілігрими» (2018).

Яскравою ілюстрацією до розповіді став відеоряд, який допоміг розкрити зміст представлених книг.

Учасники заходу – генеральний директор Національної бібліотеки імені Ярослава Мудрого Тамара Вилегжаніна,  членкиня Національної спілки письменників України, лауреатка багатьох літературних премій  Тетяна Кудінова, заступник керівника Літературної вітальні ОППіР Людмила Топчій, високо оцінили творчість Ольги Кравченко як уроки щедрості, доброти, мудрості, оптимізму, віри в добро, людяності і любові.

Представники Михайлівського Золотоверхого монастиря – архімандрит Лаврентій  та ієромонах Михаїл – поздоровили письменницю з виходом у світ роману «Золотоверхий» і вручили Благословенну грамоту за заслуги перед Помісною Українською Православною Церквою  за підписом  Митрополита Київського і всієї України Єпифанія.

Затишну атмосферу зустрічі створило виконання авторських пісень Борисом Кесельманом та Євгенією Зенюк.

Книжкова виставка творів Ольги Краченко, подарованих у фонди та представлених у   електронній бібліотеці «Культура України» НБУ ім.  Ярослава Мудрого наочно продемонструвала творчий доробок письменниці та внесок у розвиток сучасної української літератури.

Учасники заходу висловили щиру подяку, побажали Ользі Олександрівні подальших успіхів, щастя, добрих і вірних друзів та нових захоплюючих подорожей у світ художнього слова.

На завершення всі охочі мали змогу придбати книги письменниці та одержати автограф.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар  

відділу соціокультурної діяльності Кудря Л. М.