П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 120-річчя від дня народження Г. М. Косинки ( 1899 – 1934), українського письменника

 

image

Григорій Михайлович Стрілець (справжнє прізвище пись­менника) народився 29 листопада 1899 р. в с. Щербанівка на Київ­щині в бідній селянській родині. 1913 р. закінчив початкову школу в с. Красному й працював писарем.

У газеті «Боротьба» він дебютував 11 лютого 1919 року із невеличкою заміткою «З робітничого життя», вперше використавши псевдонім «Косинка». Цей псевдонім Григорій Стрілець взяв за назвою скромних польових квітів — червоних косинців.

У своїй творчості Г. Косинка розвивав найкращі традиції української новелістики початку XX ст., зокрема М. Коцюбин­ського, С. Васильченка й передусім В. Стефаника. Саме у газеті «Боротьба» з'явився 4 травня 1919 року перший його художній твір — невеликий автобіографічний етюд «На буряки», підписаний «Косинка».

Проза Григорія Косинки відзначається правдивістю і гостротою відтворюваних життєвих конфліктів. У його творах змальовуються трагічні події української революції 1917-21 рр. За життя автора було опубліковано близько двадцяти збірок новел і оповідань. Серед них, окрім першої «На золотих богів» (1922), найприкметніші «В житах», «Політика», «Вибрані оповідання», «Серце». На жаль, деякі новели втрачено назавжди, в тому числі й останню «Перевесло», що була закінчена саме напередодні арешту. 4 листопада 1934 він був заарештований органами НКВС СРСР. Письменника засудили за звинуваченням у приналежності до організації, яка готувала терористичні акти проти зверхників російських комуністів, та вбили 15 грудня 1934 року. Реабілітовано Григорія Косинку посмертно 19 жовтня 1957 року.

У 2001 році Київською обласною державною адміністрацією було засновано Київську обласну літературну премію імені Григорія Косинки для відзначення найкращих здобутків поетів, прозаїків, драматургів і літературних критиків, які постійно проживають в Київській області.

Твори Григорія Косинки перекладено білоруською, німецькою, італійською, польською, болгарською, угорською, російською та іншими мовами. 

До 120-річчя від дня народження Г. М. Косинки (1899 – 1934), українського письменника в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку. Експозиція містить літературу, що висвітлює життєвий і творчий шлях письменника, його найвідоміші твори.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань автора радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Виставка експонується за адресою: вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 29 листопада – 16 грудня 2019 р.

 

Інформацію підготувала провідний бібліотекар відділу  

соціокультурної діяльності  

Гриценко Ю. А.