П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу прихильників книги «Субота у Бегемота»

Презентація книги Тетяни Водотики «Почесні громадяни Києва. 1872 – 1917»

(Київ: Сучасний письменник, 2019) 

 

image

9 листопада у клубі «Субота у Бегемота» відбулася презентація нової книги  з історії Києва  «Почесні громадяни Києва. 1872 – 1917»,   виданої до Дня Києва  видавництвом «Сучасний письменник» у 2019 році, накладом 1000 примірників. Участь у її підготовці брали Київська фундація культури та видавництво «ВАРТО». Видання містить велику кількість ілюстративних  матеріалів з державних установ і приватних зібрань.

У анотації до видання  зазначено, що книжка Тетяни Водотики «Почесні громадяни Києва» – це ще одна цеглинка до загальної будівлі нашого міста. Сторінка водночас відома і невідома, бо персоналії, про яких йдеться в дослідженні, часто виринають на перехрестях історії. Але погляд на них у авторки свій, не замилений іншими джерелами. А головне, тема розкриття цих образів – цілком нова.image

Тетяна Водотика – кандидатка історичних наук, наукова співробітниця Інституту історії України НАНУ, майстерно розкрила презентовану тему, наголосивши на таких явищах як соціальний статус, у вигляді започаткованого у 1832 році особистого та спадкового почесного громадянства, та форму подяки міської громади, представленої органами міського самоврядування, у вигляді почесного громадянства, а також  почесне громадянство в УРСР та сучасній Україні.

Ознайомивши слухачів з представниками особистого та спадкового почесного громадянства, достойниками без звання, призначеними почесними громадянами дослідниця завершила свій виступ так: « З позиції ХХІ століття історія почесного громадянства міста Києва  це - не лише історія про звання та процедури, і навіть не тільки про вдячність міста – людям за благодійність та людей – місту за можливість жити та заробляти, це й історія про віру – в місто та в себе».

           

 

Інформацію підготувала

 зав. відділу соціокультурної діяльності Олена Погонець