П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 115-річчя від дня народження М. П. Бажана (1904 – 1983), українського поета, громадського діяча

 

image

Микола Платонович Бажан народився 9 жовтня 1904 р. в м. Кам'янець-Подільському. У 1923 році після закінчення Уманського кооперативного технікуму, переїжджає до Києва, де навчається спочатку в Київському кооперативному інституті, а потім Київському інституті зовнішніх відносин.

Перші поетичні твори М. Бажана опубліковані на початку 20-х років: «Руро-марш», «Аеромаш» (1923).  Вони засвідчили, що в українській літературі з'явився талановитий поет, у якого був свій стиль і своя манера письма.

Працював редактором і сценаристом на Одеській кіностудії. Протягом 1926-1929 рр. редагував журнал «Кіно».

30-ті роки для М. Бажана – осмислення життя, служіння людям, суспільству. Це відображено в поемі «Безсмертя», у віршах «Трилогія пристрасті», «Танець» та ін.

Під час Другої світової війни був редактором газети «За Радянську Україну!»,  що видавалася владою СРСР для окупованої військами Третього Райху та його союзників території України. Його славнозвісні «Клятва» і «Данило Галицький», написані в цей час, по праву увійшли в золоту скарбницю вітчизняної поезії.

У 1943–1948 pp. обіймав посаду заступника Голови Ради Міністрів УРСР,  а  з 1953–1959 pp. був головою Спілки письменників України.

Широчінь поетичних обріїв, загальнолюдських цінностей на повну силу виявилася у творчості М. Бажана 50–70-х років: цикл «Міцкевич в Одесі» (1957), збірка «Італійські зустрічі» (1961), цикл «Чотири оповідання про надію» (1967), «Уманські спогади» (1972), поеми «Політ крізь бурю» (1964), «Нічні роздуми старого майстра» (1976), «Нічні концерти» (1977), літературно-критичні твори «Дружба народів — дружба літератур» (1954), «Люди, книги, дати» (1962) та ін.

Микола Бажан був людиною надзвичайно широкої ерудиції, справжнім енциклопедистом, коло інтересів якого охоплювало майже всі сфери культури. В період 1959–1983 pp. працював головним редактором редакції Української Радянської Енциклопедії, очолював правління Шевченківського комітету України по відзначенню 100-річчя з дня смерті та 150-річчя з дня народження Великого Кобзаря. За його ініціативи і під його науковим керівництвом було видано 17- ти томну (1959-1965) і 12-ти томну (1977—1985) Українську Радянську Енциклопедію, 6-ти томну «Історію українського мистецтва», 2-х томну «Енциклопедію кібернетики», 2-х томний Шевченківський словник, 26-ти томну «Історію міст і сіл Української РСР» та багато інших науково-довідкових видань.

Микола Бажан – визначний майстер художнього перекладу. Особливе місце серед його перекладів посідає переклад поеми Ш. Руставелі «Витязь у тигровій шкурі» (1937), який вважають найкращим з-поміж усіх перекладів поеми. У перекладах Миколи Бажана зазвучали українською мовою твори Ф. Гельдерліна, А. Навої, Д. Гурамішвілі. Ц. Норвіда, Р. М. Рільке, Р. Тагора та ін., а видання творів Н. Бараташвілі, А. Міцкевича, Б. Мікеланджело доповнив ґрунтовними науковими коментарями та оригінальними, глибокими за змістом вступними статтями.

Він – автор мемуарних нарисів, есеїв, публіцистичних статей і критичних розвідок: «О. Довженко. Нариси про митця» (1930), «Люди, книги, дати. Статті про літературу» (1962), «Путі людей» (1969), «Думи і спогади» (1982) та ін.

Його твори перекладено багатьма мовами народів світу, знято телефільми «Київські етюди», «Нічні концерти» та документальний фільм «Межа».

Помер 23 листопада 1983 року. Похований на Байковому кладовищі в Києві.

Творчість М. П. Бажана займає визначне місце в історії української культури. Людина активної громадянської позиції, поет завжди був у вирі життя, а тому й поезія його завжди зумовлювалася загальнонародними інтересами, відбивала безпосередні живі враження.

М. П. Бажан нагороджений високими державними відзнаками та преміями.

Вшановуючи пам'ять про видатного українця, його іменем названо проспект у Києві, вулиці в багатьох містах України. У будинку де жив Микола Бажан, відкрито літературно-меморіальний музей-квартиру письменника, на фасаді встановлено меморіальну дошку.

До 115-річчя від дня народження М. П. Бажана (1904 – 1983), українського поета, перекладача, культуролога, енциклопедиста, громадського діяча в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку. Експозиція містить збірники творів поета, окремі видання його творів та інші видання про багатогранність творчого і життєвого шляху поета.

На виставці представлені документи і публікації з фондів бібліотек. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 9 жовтня – 23 жовтня 2019 р.

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності Кириленко Т. І.