П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Лекція професора С.Г. Буравченка «Генетичний код міста»

 

 «Місто відображає цінності суспільства»

архітектор Енріке Пеньялосі

 

8 жовтня 2019 року до Всесвітнього дня архітектури в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулася лекція професора С.Г. Буравченка «Генетичний код міста».

Буравченко Сергій Григорович – кандидат архітектури, член-кореспондент Української академії архітектури, автор книг, брошур, 70 наукових, публіцистичних і популярних статей з проблем архітектури, близько 40 архітектурних проектів (серед них реалізовано 28), член правління Національної спілки архітекторів України.

Історично склалося так, що місто стало для людства найбільш привабливою та поширеною формою розселення. І на кожному з етапів розвитку суспільства йому відводилась провідна роль у становленні державності та місцевого самоврядування, забезпеченні господарських і культурних зв’язків. З містами пов’язані технічний прогрес, політика, культура, мода…, тобто все, що характеризує і визначає сучасну цивілізацію. Нині життя більшості населення нашої планети пов’язане також з містами. Проте ніколи міста не набували досконалості…

На захоплюючій лекції небайдужі містяни дізналися про закони, правила та особливості містобудування. Ознайомилися з термінами «зонінг», «блакитна лінія», «ритм забудов», «образ міста», а також про «силует міста», який має свою неповторну мелодію. Покладена на створений фахівцями музичний редактор, мелодія такого «силуету» звучить як п’єса, – гармонійна або навпаки. А ще міста, як правило, мають свої «домінанти»: піраміди, храми, собори, мінарети, пагоди, вежі, маяки… Багато чого дійсно надзвичайно цікавого, повчального, навіть зворушливого відкрили для себе слухачі на прикладі зображень знакових міст світового значення і переконливих коментарів лектора.

Доповідачу було поставлено чимало питань та отримано обґрунтовані відповіді.

Серед присутніх на заході були професор КНУКіМ Т. Новальська, заслужений архітектор України В. Шкляр, доцент КДАДПМД ім. М. Бойчука О. Кравченко, художниця О. Красильникова, архітектор Р. Шульга, представники ГО "Університет третього віку" Солом’янського району, студенти київських вишів.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда

 

Фото провідного бібліотекаря відділу

обслуговування користувачів Ганни Падалки