П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Лекція «Анна Ярославна. Шляхами Франції (Реймс і Санліс)».

 

image

18 вересня 2019 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулася лекція наукового співробітника Музею історичного центру міста Києва Надії Наумової «Анна Ярославна. Шляхами Франції (Реймс і Санліс).

Матеріал було представлено у рамках фотовиставки «Славетні жінки княжої доби» – новітньої стилізації узагальнених образів княгинь Київської Русі, яка з 21 серпня по 30 вересня експонується в бібліотечній Арт-галереї. У заході взяла участь автор проекту,  дизайнер образів, костюмів, прикрас, стиліст та іміджмейкер Катерина Потлова. На створення проекту автора надихнули княгині Київської Русі, які увійшли в історію завдяки своїй енергії, високій духовності й освіченості, мудрості та рішучості.

Постать королеви Анни належить до тієї плеяди видатного жіноцтва часів Давньоруської держави, яка всупереч традиційним уявленням про домінування чоловічого чинника в минулому людства привертає увагу до ролі жінок в середньовічному європейському суспільстві.

У лекції «Анна Ярославна. Шляхами Франції (Реймс і Санліс)» доповідачка  висвітлила такі питання: Історія одруження у Реймсі. Династія Капетингів, король Генріх І. Франція тих часів (мова, література). Анна і її діти. Життя Анни. Романтичне кохання (Рауль де Крепі). Місто Санліс, монастир Святого Вікентія.  Пам’ятники Анні.

 

Інформацію підготувала

 завідувач відділу соціокультурної діяльності Олена Погонець