Четвер, 18 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

«До 80-х роковин початку Другої світової війни»

 

image

Друга світова війна розпочалася 1 вересня 1939 р. із вторгнення військ нацистської Німеччини до Польщі, а завершилася 2 вересня 1945 р. беззастережною капітуляцією Японії. Під час війни були здійснені найбільші в історії злочини проти людства (зокрема Голокост), а також вперше і востаннє використана в бою атомна зброя. У глобальному військовому конфлікті взяло участь понад 60 країн. До армій ворогуючих сторін було залучено понад 110 млн солдатів, загальні людські втрати оцінюються від 50 до 80 мільйонів осіб. Основними причинами війни стали політичні суперечності, породжені недосконалою Версальською системою. Упродовж 1939-41 років завдяки серії успішних військових кампаній та низки дипломатичних заходів нацисти захопили більшу частину континентальної Європи. У той же час Радянський Союз анексував (повністю або частково) території сусідніх європейських держав: Польщі, Румунії, Фінляндії та країн Балтії, що відійшли до його сфери впливу на підставі Пакту Молотова-Ріббентропа (підписаний 23 серпня 1939 року). Через тиждень після підписання із СРСР договору про ненапад нацистська Німеччина вторглася на територію Польської держави, розпочавши найбільшу та найкривавішу трагедію людства – Другу світову війну. 3 вересня 1939 року Великобританія і Франція оголосили війну Німеччині, а 17 вересня у війну вступив СРСР.

Ще до початку Другої світової війни, 14-18 березня 1939 року, українці Карпатської України воювали за власну свободу з Угорщиною, яку підтримувала гітлерівська Німеччина. Коротка боротьба Карпатської України коштувала, за різними даними, від 2 до 6,5 тисяч життів її захисників. Українці у складі армії Польської держави почали воювати з  Німеччиною з 1 вересня 1939 року. Уже у перший день війни німецька авіація бомбила Львів, упродовж першої половини вересня – Луцьк, Станіслав (Івано-Франківськ), Тернопіль, Дрогобич, Сарни, Яворів, Стрий та інші міста.

До 80-х роковин початку Другої світової війни в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку.

У книжковій експозиції представлені монографії, фотоальбоми, наукові та художні твори, документи, які висвітлюють причини виникнення Другої світової війни, відтворюють широку панораму подій від початку війни до її остаточного завершення. Аналітичні та публіцистичні статті презентують дослідження істориків, сучасний погляд на ті драматичні події, спогади безпосередніх учасників війни.

В експозиції представлені документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого, для пошуку інших видань даної тематики радимо скористатися електронним каталогом бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх,

загальний читальний зал № 1.

Термін експонування: 15 липня – 16 вересня 2019 р.

 

Інформацію підготувала завідувач сектору підсобних фондів

відділу обслуговування користувачів Тетяна Скобелко