Вівторок, 10 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

28 вересня у конференц-залі бібліотеки відбулася зустріч-лекція

”Можливості міжнародної комунікації за допомогою мови есперанто”

 

imageВедучий, голова просвітньо-культурного центру Київського міського благодійного фонду ”Реальні справи” Михайло Якович Лінецький, розповів про походження і розвиток есперанто. Започаткована 1887 року польським лікарем Людовиком Лазарем Земенгофом нова мова отримала широке розповсюдження і розвиток, стала мовою міжнародного спілкування, мовою, що об’єднує людей в усьому світі.

 

Есперанто використовують у народній дипломатії і  туризмі, вона має багату літературу як оригінальну, так і перекладну, поширена в Інтернеті. Есперанто використовується в театрі та кіно. Радіостанції Польщі, Бразилії, Китаю, Куби та Ватикану регулярно ведуть трансляції мовою есперанто.

image

 

Було відзначено той факт, що Всесвітня есперанто-асоціація (UEA) має статус офіційних відносин співпраці з Організацією Об’єднаних Націй, ЮНЕСКО та Радою Європи.

 

Під час зустрічі було підтверджено, що есперанто набуває все більшої популярності у світі, особливо серед молоді. Переважна більшість учасників зустрічі у бібліотеці – молоді люди, що виявили бажання вивчати есперанто. До цього їх спонукає значною мірою і той факт, що есперантисти – це в першу чергу дружна громада, для якої фізичні кордони не становлять перешкоди, а постійні зустрічі – це буденна і звична справа.

imageДо засідання було підготовлено тематичну книжкову виставку ”Світ есперанто”, на якій представлено частину колекції, переданої бібліотеці Михайлом Яковичем Лінецьким.

 

Присутні на зустрічі записалися до гуртка з вивчення мови есперанто, який працюватиме (на безкоштовній основі) при бібліотеці. Заняття проходитимуть щосуботи о 12.00, і вестиме їх Голова КПЦ ”Есперанто” М. Я. Лінецький.

 

 


Інформація підготовлена відділом ДІМ