П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Літературно-музична вітальня «Гармонія Всесвіту»

Показ фільму «Вівальді – рудий священик».

(Італія, 2009 р.)

 

image

24 квітня 2019 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого в рамках Літературно-музичної вітальні «Гармонія Всесвіту» відбувся показ художнього, біографічного фільму– драми «Вівальді – рудий священик», присвяченого видатному італійському скрипалю, диригенту і педагогу Антоніо Вівальді, світова прем’єра якого відбулася 9 травня у 2009 році в Італії.

Антоніо Вівальді народився 4 березня 1678 року у Венеції в родині професійного скрипаля. Його батько грав в соборі Св. Марка, а також брав участь в оперних постановках. «Prete rosso» («Рудий священик») – таке прізвисько отримав Антоніо Вівальді у мемуарах драматурга, реформатора італійського театру в епоху Просвітництва Карла Гольдоні.

Антоніо Вівальді називають «італійським Бахом», і недарма. За 63 роки життя музикант написав близько 800 творів, включаючи опери, хорові твори, більше 500 концертів для різних інструментів і оркестру. Талановитий композитор-новатор, віртуозний скрипаль, блискучий диригент і педагог, він залишив після себе не тільки багату творчу спадщину, а й стільки загадок, багато з яких не розкриті й досі.  Але чудова музика талановитого скрипаля, над магнетизмом якої не владний час, і сьогодні займає почесне місце серед найбільших надбань світового музичного мистецтва.image

Він був великим музикантом, добрим пастирем і красивим чоловіком. Його чарівні музичні твори  пробуджували в людях добрі почуття, а скромна недоступність служителя вівтаря розбивала серця придворних дам.

Присутні переглянули «Вівальді – рудий священик». Режисер фільму Ліана Марабіні, оператор  Роджельд Макдональд. В основі сюжету фільму – історія відносин великого скрипаля і венеціанки Лаури.

У красивого, молодого і талановитого композитора закохується юна його шанувальниця Лаура Падован. Зовсім скоро мешканці Венеції дізнаються про любовні стосунки музиканта і дівчини з шляхетної сім’ї.

У ролі Антоніо Вівальді – відомий молодий англійський актор Стівен Крі. У ролі Лаури Подаван  актриса  Клеменсі Бертон–Хіл.

Геніальний композитор Антоніо Вівальді помер у бідності і самотності на чужині у  Відні 28 липня 1741 року. Похований в могилі для бідних поруч з Вольфгангом Амадеєм Моцартом.

 

Інформацію підготувала головний

бібліотекар відділу соціокультурної діяльності

Совершенна Л.С.