Четвер, 18 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Дня пам`яті та примирення

До Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

 

І живуть у пам’яті народу
Його вірні дочки і сини,
Ті, що не вернулися з походів
Грізної, великої війни.
Їх життя, їх помисли високі,
Котрим не судилось розцвісти,
Закликають мир ясний і спокій,
Як зіницю ока, берегти.
 

 

В. Симоненко 

 

 

imageГенеральна Асамблея ООН у 2004 році ухвалила резолюцію, в якій проголосила 8 і 9 травня Днями пам’яті та примирення. Данину пам'яті жертвам Другої світової війни віддають у всьому світі.

В Україні, так само як у світі, 8 та 9 травня відзначаються Дні пам’яті та примирення, присвячені пам’яті жертв Другої світової війни. Символом відзначення Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги в Україні став червоний мак – міжнародний символ пам'яті жертв військових та цивільних збройних конфліктів. Символ маку присутній і в українській фольклорній традиції. Ці дні присвячені пам’яті людей, чиє життя було обірвано насиллям світового масштабу, людям усіх рас і націй, чоловікам і жінкам, воїнам і мирному населенню, малим дітям і старим – усім загиблим і imageусім тим, хто вижив та пройшов через усі кола пекла Другої світової війни.

Україна зробила значний внесок у перемогу над нацизмом. Українці боролися проти Гітлера та його союзників у арміях СРСР та Польщі, Канади і Франції, США та Чехословаччини, на фронтах Європи, Північної Африки, Південно-Східної Азії, на Тихому і Атлантичному океанах, в структурах визвольного руху. Були нагороджені радянськими і західними медалями та орденами, стали Героями Радянського Союзу.

До Дня пам`яті та примирення, До Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого підготувала книжкову виставку

Документи, представлені в експозиції, висвітлюють причини Другої світової війни, панораму подій від початку війни в 1939 році до капітуляції Німеччини, особливості міжнародної дипломатії.

В монографіях та наукових збірниках розглядається внесок України у досягнення перемоги над нацистською Німеччиною. Публіцистичні та аналітичні статті презентують дослідження істориків, спогади безпосередніх учасників війни. Досліджуються втрати Україною історико-культурних цінностей під час Другої світової війни.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань даної тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

  

Виставка експонується за адресою:

вул. Набережно-Хрещатицька, 1; 4-й поверх.

Термін експонування: 7 – 20 травня 2019 р.

 

 

Інформацію підготувалаголовний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності Кудря Л. М.