Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

«До Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні»

 

imageПлин часу стрімко відділяє нас від жахливих подій Другої світової війни, однієї з найбільш нещадних і страшних воєн в історії людства. В цю війну були втягнені десятки країн і мільйони людських доль. Вона залишила після себе біль та гіркі спогади. Український народ, здобуваючи перемогу над нацизмом спільно з народами інших країн, заплатив безмірно високу ціну. З почуттям скорботи та вдячності ми віддаємо дань шани тим, хто долаючи втрати і горе, виборов перемогу у Другій світовій війні.

На виконання Указу Президента України «Про відзначення у 2019 році Дня пам'яті та примирення, Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні та 75-ї річниці вигнання нацистів з України» від 3 квітня 1919 року № 99/2019 Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого пропонує вашій увазі книжкову виставку «До Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні».

Документи, представлені на виставці, розкривають місце і роль України у Другій світовій війні, внесок українського та інших народів у перемогу над нацизмом. Запропоновані матеріали висвітлюють різні аспекти життя українців в умовах воєнного часу: спогади простих мешканців, які пережили бойові дії на рідній землі; важкі долі людей, які воювали у регулярних арміях, служили на передовій, пройшли всю війну або героїчно загинули в боротьбі. 

imageЗначна кількість документів розповідає про життя за часів нацистського окупаційного режиму, голокост та масове знищення людей, про колишніх вимушених остарбайтерів, які вижили на каторжних роботах у Німеччині, а після звільнення з трудового полону повернулися до рідних домівок. Частина документів присвячена долям жінок та дітей, які тяжко працювали в тилу, воювали на фронті, активно брали участь в підпіллі, в партизанських рухах.

Також представлено розповіді українців, які пройшли через нацистські концентраційні табори, але не втратили людської гідності та вірили у перемогу. До перегляду запропоновані переклади творів авторів інших країн про події Другої Світової війни. Виставку доповнюють публікації з періодичних видань.

Для експонування використані документи та публікації із фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого. Для пошуку інших документів цієї тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними каталогами.

 

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх,

загальний читальний зал №1

Термін експонування:

4 травня – 16 травня 2019 р.

 

Інформацію підготувала

головний бібліотекар відділу обслуговування

користувачів Рачковська І. М