Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

До Всесвітнього дня охорони праці

  

imageОхорона праці є невід’ємною складовою забезпечення гармонійного розвитку суспільства. Підвищення рівня культури охорони праці в суспільстві – це запорука збереження здоров’я та життя працівників.

Міжнародна організація праці (МОП) оголосила 28 квітня Всесвітнім днем охорони праці для того, щоб привернути увагу світової громадськості до масштабів проблеми, а також до того, яким чином створення та просування культури охорони праці може сприяти зниженню щорічної смертності на робочому місці. Вперше він відзначався у 2003 році.

У цей день більш ніж у ста країнах світу проводяться заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до невирішених проблем охорони праці.

Девіз Всесвітнього дня охорони праці 2019 року – «Безпечне та здорове майбутнє праці». Вибір теми обумовлений викликами та змінами у сфері праці, які відбулися внаслідок розвитку технологій та під дією нових демографічних, глобалізаційних, кліматичних та інших чинників.

Напередодні свого столітнього ювілею, який відзначають у 2019 році, і під впливом дискусій про майбутнє сфери праці, МОП підбиває підсумки багаторічної діяльності, спрямованої на гармонійний розвиток усіх напрямів цієї сфери, будує плани на майбутнє в контексті глобальних трансформацій щодо таких аспектів, як технології, демографія, організація праці та клімат.

З 2006 року в Україні згідно з Указом Президента України щорічно 28 квітня відзначають День охорони праці. Цього року Україна долучилася до ініціативи МОП провести заходи до Всесвітнього дня охорони праці під гаслом «Безпечне та здорове майбутнє праці». Адже здорові та безпечні умови праці – це стратегічне завдання, яке стоїть перед українською державою і бізнесом.

image28 квітня на виробничих підприємствах, в установах і закладах освіти проводяться різноманітні просвітницькі заходи з питань безпеки праці: навчання, лекції, бесіди, юридичні консультації, спрямовані на формування культури охорони праці. У бібліотеках організовуються книжкові виставки, презентації видань з питань охорони праці та іншої літератури правового змісту.

Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого до Всесвітнього дня охорони праці організувала книжкову виставку.

Експозиція  презентує документи з питань соціально-трудових відносин та охорони праці. Монографії та матеріали наукових конференцій визначають роль охорони праці для забезпечення її гідних умов, знайомлять з нормативно-правовими документи країн ЄС, що регулюють відносини з найманими працівниками.

На виставці представлені документи з фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань даної тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

  

Виставка експонується за адресою:

вул.М. Грушевського, 1, 2 поверх.

Термін експонування: 26 квітня – 15 травня 2019 р.

  

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності Кудря Л. М.