Середа, 11 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

1 грудня 2012 року відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Цей день було оголошено Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) у 1988 році. У тому ж році 1 грудня, з метою об’єднання зусиль у боротьбі з небезпечною хворобою, його вперше й відзначили. Сьогодні у більшості країн світу до цього Дня організовуються різноманітні заходи.

Необхідність поширення інформації про чуму ХХ століття виникла у зв’язку з розповсюдженням цієї хвороби як пандемії. СНІД став загрозою існування людству. Навесні 1991 року американським художником Франком Муром було запропоновано зробити символом боротьби зі СНІДом червону стрічку. Сьогодні вона активно використовується під час проведення заходів із питань боротьби з цією небезпечною хворобою. Щодня у світі близько 16 тисяч людей стають ВІЛ-інфікованими. Найбільшого розповсюдження інфекція набуває серед молоді. Це переважно люди віком 20–39 років. СНІД є кінцевою стадією ВІЛ-інфекції. На жаль, ця жахлива хвороба має місце й у нашій країні. В Україні рівень розповсюдження СНІД становить близько 1% дорослого населення.

На виставці представлено документи із фондів НПБУ, в яких подаються відомості про сучасний стан і розповсюдження захворювання у світі, розглядаються його юридичні й соціально-медичні (в тому числі профілактичні) аспекти. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Інформація підготовлена відділом СКД