Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

 Презентація

збірки інклюзивних оповідань «Terra інклюзія 2018»

(Київ: Видавничий центр «12», 2018)

 

image23 квітня, у Всесвітній день книги та авторського права в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулась презентація збірки «Terra інклюзія 2018» (Київ: Видавничий центр «12», 2018).

Тема інклюзії в українській літературі явище недавнє. Інклюзія – це побудова комфортного сучасного суспільства з рівними можливостями для усіх громадян, незалежно від їхніх фізичних чи психологічних особливостей. Тож захід мав на меті представити українські інклюзивні видання як інструмент формування позитивного ставлення до людей з інвалідністю в українському суспільстві.

Керівник українського літературного простору, в якому звучить інклюзивна тема – Олена Осмоловська, письменниця, директор «Видавничого центру «12», засновниця спецвідзнаки «Інклюзивні оповідання «Terra інклюзія» Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова», доцент кафедри видавничої справи Інституту журналістики Київського університету імені Бориса Грінченка. Зібравши біля себе творчих однодумців, почала писати твори, в яких в епіцентрі подій знаходиться не просто людина з обмеженими можливостями, а розкривається її внутрішній світ, людські прагнення та вчинки, в першу чергу як особистості. Інклюзивні оповідання дають можливість читачеві впізнати в чомусь себе, відчути на прикладі літературного героя свою вагомість, потрібність і повноцінність в соціумі. Мета творів – профілактика байдужості, черствості, жорстокості.

Збірка «Terra інклюзія 2018» – унікальний інструмент суспільної комунікації, порозуміння та сприйняття. До видання увійшли вісім творів переможців та фіналістів Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» у категорії спецвідзнаки «Інклюзивні оповідання «Terra інклюзія». Оповідання різні за літературним відтворенням, але об’єднані любов’ю, спрагою до життя, силою людського характеру та волі. Читачі різного віку та літературних уподобань серед оповідань знайдуть «свій» твір.

У презентації взяли участь автори збірки: Олена Осмоловська, Мар'яна Лелик, Міла Березюк та Ганна Коназюк.

 Олена Осмоловська розповіла про розвиток інклюзивної літератури в Україні та власний досвід написання і видання творів, орієнтованих на позитивне сприйняття інвалідності та особистої різноманітності. Зазначила, що інклюзивна література – один з пріоритетних напрямів діяльності «Видавничого центру «12». Адже це література для широкого загалу, яка  дає змогу розширити межі власного сприйняття світу, виховати в собі повагу до «інакшості».

За допомогою відеоряду О.Осмоловська сформувала об’єктивну картину теми інклюзивної літератури, яку системно і комплексно досліджує як науковець, письменник, видавець та читач.

Знайомство з творами збірки «Terra інклюзія 2018» продовжили її автори Мар'яна Лелик, Ганна Коназюк та Міла Березюк. Тим, хто мріє писати, але боїться наважитись, вони порадили не зволікати, не чекати особливої нагоди, а просто братися до справи. Адже кожен може писати, малювати, грати на сцені, співати. Треба лише наважитися.

За тим у авторському читанні пролунали уривки з оповідань. Озвучуючи власні твори, молоді авторки розставляли смислові акценти, увиразнювали той чи інший задум. Прочитане дозволило присутнім бути поруч із героями творів, зрозуміти їх психологію.

Мар'яна Лелик, Міла Березюк та Ганна Коназюк поділились також творчими планами та задумами на майбутнє.

У слові від Бібліотеки Олена Погонець, завідувач відділу соціокультурної діяльності, звернула увагу присутніх на дизайн та вдалу архітектоніку презентованого видання, привітала авторів та гостей із Всесвітнім днем книги та авторського права, побажала всім шанувальникам книги нових відкриттів, реалізації творчих задумів та натхнення.

Спілкування з авторами було цікавим і корисними для присутніх – студентів Інституту журналістики Київського університету імені Бориса Грінченка, користувачів та працівників Бібліотеки.

Завершилась зустріч автограф-сесією та фото на згадку.

Модератор заходу – Олена Осмоловська.

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності Кудря Л. М.