П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Музично-поетичний концерт чоловічого народного хору «Чумаки» та

жіночого вокального ансамблю «Любисток»

 

9 квітня 2019 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся музично-поетичний концерт чоловічого народного хору «Чумаки» та жіночого вокального ансамблю «Любисток».

Широко відомий потужний, чоловічий народний хор «Чумаки» створив і очолює талановитий і мудрий, наполегливий і відданий своїй справі Василь Герасимович Триліс. Смілива ідея харизматичного керівника полягала в тому, щоб зібрати гурт музично неграмотних людей та створити унікальний співочий колектив. Єдиною вимогою була щира любов до народної пісні. «Якби вони вміли співати, то цей хор не склався б», – стверджує В.Г. Триліс. До процесу створення додалася і високопрофесійна робота Майстра. Василь Герасимович зацікавив учасників репертуаром найкращих українських пісень – забутих, сумних, розлогих, прекрасних, що вивертають душу і виконавцям, і слухачам. Триліс зробив обробку цих пісень (гармонізацію) простою, щоб була під силу початківцям, і водночас інтелігентною — без чужих впливів, без спотворення, цілком збереженою й гарно поданою. Майстер навчив своїх «учнів» трьохголосому співу, вирішив організаційні, фінансові, психологічні проблеми вкрай різнорідного за складом колективу. Майже тридцять років, за словами керівника, хор «тримається просто на любові до народної пісні, не маючи з того жодного зиску, а лише докори не завжди позитивно налаштованих, хоча й рідних жінок, – це треба мати характер. Впертий і терплячий Український характер». Справді, таких хорів більше й немає.

Жіночий вокальний ансамбль з чарівною назвою «Любисток» виник при профкомі ВАТ «Київського заводу «Радар» на Корчуватому. Об’єднала вокалісток співачка і хормейстер Ніна Вікторівна Левицька, нині художній керівник колективу, відмінник освіти України, лауреат премії імені Павла Чубинського. Учасниці вивчили звичаї, традиції та обряди українського народу і поповнюють репертуар все новими й новими піснями. Строї ансамблю витримані в стилі київського регіону і жоден сценічний костюм не повторюється двічі. Успішні виступи на заводі, в цехах, у школах, перед місцевими жителями Києва, а також на етнографічних святах, всеукраїнських та міжнародних фестивалях отримали відзнаки – у 1990 році жіночому вокальному ансамблю «Любисток» було присвоєне почесне звання та вручено Диплом «Народного самодіяльного колективу».

У програмі концерту прозвучали улюблені народні пісні Т.Г. Шевченка у виконанні хору «Чумаки» (хормейстер Анатолій Шинкарук) та пісні з циклу про жіночу долю і веснянки у виконанні ансамблю «Любисток» (художній керівник Ніна Левицька).

Ведуча музично-поетичного концерту – учасниця ансамблю Тетяна Кривоберець розповіла про народні свята та звичаї, історії виконання улюблених пісень та прочитала вірші Т.Г. Шевченка.

Кульмінацією виступу стало виконання пісні «Реве та стогне Дніпр широкий…» і це могутнє звучання геніального твору Кобзаря публіка вітала стоячи!

 

Інформацію підготувала головний

бібліотекар відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда

 

Фото провідних бібліотекарів відділу

 обслуговування користувачів Олени Мінчіної та Ганни Падалки