П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Міжнародного дня театру

 

image

27 березня відзначають Міжнародний день театру (World Theatre Day), встановлений 1961 року за ініціативою делегатів IX конгресу Міжнародного інституту театру (МІТ) при ЮНЕСКО. Традиційно цей день проходить під девізом «Театр як засіб взаєморозуміння і зміцнення миру між народами»

Діяльність Міжнародного інституту театру, згідно з його статутом, спрямована на «зміцнення миру і дружби між народами, на розширення творчої співпраці всіх театральних діячів світу». Сьогодні Міжнародний інститут театру при ЮНЕСКО – найбільша в світі неурядова організація, що займається виконавським мистецтвом. Національні центри, регіональні ради і комітети представлені в майже 100 країнах світу.

Слово «театр» походить від давньогрецького слова theatron (θέατρον), що означає «місце, де дивляться».

Згадка про перший театральний досвід датується 2500 роком до нашої ери. Перша театральна гра відбулася в Єгипті. У давній Греції театр став формуватися як мистецтво, встановлювалися чіткі визначення трагедії і комедії, а також інших театральних форм.

 В Україні театральне мистецтво бере початок з глибокої давнини, коли воно проявлялося в народних іграх, танцях, піснях і обрядах. Починаючи із ХІ століття відомі театральні вистави слов’янських скоморохів. В епоху Київської Русі елементи театру були в церковних обрядах. Про це свідчать фрески ХІ століття Софійського собору в Києві. Перші зразки драми прилюдно виголошувалися учнями київських Братської та Лаврської шкіл (XVI-XVII століття). У XVII-XVIII столітті широкого розмаху набули вертепи – мандрівні театри маріонеток, які виконували різдвяні драми та соціально-побутові інтермедії. У 1795 році був відкритий перший в Україні стаціонарний театр у Львові, в колишньому костелі єзуїтів. У Києві перший стаціонарний театр з’явився у 1806 р., в Одесі – в 1809 р., в Полтаві – в 1810 р.

Театр – це завжди атмосфера свята, духовності, високої культури. Усім відомий вислів Вільяма Шекспіра – «Весь світ – театр, а люди у ньому – актори...» коротко і як найповніше характеризує зв’язок театру з реальним життям. Міжнародний день театру – є справжнім святом не тільки для акторів сцени, але й для мільйонів глядачів.

До Міжнародного дня театру в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку. Експозиція містить книги з історії розвитку театрального мистецтва, відомості про найвидатніших корифеїв театральної сцени та літературу про різноманітні театри світу.

На виставці представлені документи і публікації з фондів бібліотеки. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 27 березня – 27 квітня 2019 р.

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності Кириленко Т. І.