Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Творча зустріч з української письменницею Наталією Тисовською

 

image

3 квітня 2019 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулася презентація роману лауреата Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» (2011) Наталі Тисовської «Київські канікули». Видання побачило світ у  видавництві «Нора-Друк» у 2018 році.

Коронація слова – міжнародний літературний конкурс романів, п'єс, кіносценаріїв, пісенної лірики та творів для дітей. Метою конкурсу є підтримка новітньої української культури, пошук нових імен, видання найкращих романів, стимулювання й підтримка сучасного літературного процесу кіно й театру, і як наслідок — наповнення українського ринку повнокровною конкурентоспроможною літературою, а кіно й театру — якісними українськими фільмами й п'єсами.

«Коронація слова» відкрила для широкого кола читачів понад 250 авторів, серед них Наталю Тисовську. У 2011 році за  роман «Три таємниці Великого озера» письменниця отримала другу премію літературного конкурсу «Коронація слова» в номінації «Роман». А взагалі у своєму творчому доробку Наталя Тисовська має пригодницькі романи: «Соло для комп'ютера» (2004); «Під знаком шаманського бубна» (2004); «Останній шаман» (2008); «Укус огняного змія» (2008); «Три таємниці Великого озера» (2011); «Двокнижжя» (2015).

На нинішній зустрічі письменниця презентувала нову книжку «Київські канікули» (2018). Це захоплююча історія пригод, що сталися з американською аспіранткою Дженні Бартон, яка приїхала до Києва досліджувати матеріали для майбутньої дисертації. Вона мимоволі стала свідком пограбування й опинилася в полоні десь за містом, у заґратованому будинку, разом з такою самою посестрою заручницею! Постало питання що тепер робити – покірливо чекати смерті? Так міг би вчинити хто завгодно, тільки не Дженні…

Наталя Тисовська побудувала розповідь про роботу над книжкою жваво й динамічно, наголосила на тому, що книга висвітлює українські реалії після 2015 року очима іноземки і це дозволяє бачити по-новому звичне для нас.  А також відповіла на запитання бліц-інтерв’ю, зокрема:  Що б ви хотіли змінити в стосунках читач-письменник? Що би Ви порадили сьогоднішнім учасникам прочитати із сучасної української літератури?  Як Ви ставитесь до електронної книжки? Відповіді письменниці і перекладачки були важливими і корисними саме для присутніх у залі молодих читачів – студентів Київського вищого професійного училища водного транспорту. Наприкінці Наталя Тисовська подарувала переможниці конкурсу на краще запитання один із своїх попередніх романів «Укус огняного змія».

 

Інформацію підготувала

 завідувач відділу соціокультурної діяльності Погонець О. Д.