Середа, 24 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Літературно-музична вітальня «Гармонія Всесвіту»

Творча зустріч з народною артисткою України

Ларисою Кадировою

 

image

29 березня 2019 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого в рамках Літературно-музичної вітальні «Гармонія Всесвіту» відбувся творчий вечір Лариси Кадирової – народної артистки України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка та театральної премії імені Марії Заньковецької, президента Міжнародної благодійної організації «Міжнародний інститут театру», професора Національної музичної академії ім. П. І. Чайковського, кавалера ордена Святої великомучениці Варвари, актриси Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка.

2018 рік був для Лариси Кадирової знаменним: вона відсвяткувала свій 75-річний ювілейний день народження, 55 років жертовного служіння театру, з них 30 років – у Львівському Національному академічному драматичному театрі імені Марії Заньковецької та 25 років – у Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка. Також у 2018-му виповнилося 15 років від дня заснування за активної участі мисткині Міжнародного фестивалю жіночих монодрам «Марія», який щороку проходить на  Камерній сцені імені Сергія Данченка Театру ім. Івана Франка. За вагомий внесок у театральне мистецтво у 2019 році актриса стала лауреатом театральної премії «Київська пектораль», у номінації за «Вагомий внесок у театральне мистецтво».

За час роботи в театрі Лариса Кадирова зіграла багато яскравих ролей, завдяки яким здобула велику популярність у  глядача. Серед цих робіт – своєрідні і різнопланові образи у творах українських і зарубіжних драматургів.

«Мистецтво для Лариси Кадирової – це сенс існування, лише ним вона хоче займатися, не втомлюється це робити, любить понад усе», – так про неї написала у своїй книзі «Щаслива самотність актриси. Лариса Кадирова. » (Харків- ; Київ- ; Вроцлав, 2013), театрознавець, театральний критик Алла Підлужна.

Творча зустріч з видатною актрисою в бібліотеці була насиченою. Зокрема, відбулася презентація нової книги критика, літературознавця, перекладача, письменника, члена Національної спілки письменників України, головного редактора громадсько-політичного і літературно-художнього журналу «Всесвіт» Дмитра Дроздовського «Лариса Кадирова. Чайка на ім’я “Любов”», (видавництво «Саміт-Книга», 2018).  У виданні  автор  розкрив внутрішній світ героїнь Л. Кадирової, наділених особливою магією, роздумами про сутність нашого життя. Також на гостей чекав перегляд фільму журналістки, автора і режисера Наталії Коваленко «Театр Лариси Кадирової», який розповідає про життя і творчість мисткині, містить її роздуми про театр та сьогодення.

Особливий відгук учасників зустрічі викликали виконані Ларисою Кадировою фрагменти з моновистави «Не плачте за мною ніколи» (за мотивами однойменного твору Марії Матіос у постановці херсонського режисера Сергія Павлюка). Актриса надзвичайно природньо грає в ній бабу Юстину. Цей образ відзначається колоритним національним гумором, вражаючою карпатською говіркою, і водночас, йому притаманна глибинна філософія – роздуми про плин життя, стосунки між людьми. Впродовж всієї вистави у майстерному виконанні актриси прозвучало чимало народних пісень.    

Щиро, з гумором розповідала гостям Лариса Миколаївна про роботу в Київській академічній майстерні театрального мистецтва «Сузір’я» та Театрі імені Івана Франка, читала уривки з віршів Тараса Шевченка та Ліни Костенко.

Присутні в залі відчували магію чудової актриси, її невичерпну любов до театру, яка дає натхнення, допомагає зберігати жіночу красу, бути в чудовій  фізичній формі та бажання продовжувати виконувати свою духовну і громадянську місію національно свідомого митця.

У заході взяли участь: народний артист України, відомий режисер Київської академічної майстерні театрального мистецтва «Сузір’я», професор кафедри театрознавства Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. Івана Карпенка-Карого, критик Олексій Кужельний; заслужений діяч мистецтв України, режисер-постановник Сергій Архипчук; директор видавництва «Саміт-Книга» Іван Степурін; член Національної спілки театральних діячів України, театральний критик, радіоведуча низки мистецьких програм Світлана Гудзь-Войтенко; голова Спілки жінок України Лідія Москаленко.

Зустріч була надзвичайно теплою і дружньою. Приємним музичним подарунком для присутніх став виступ студента 2-го курсу Київського інституту музики імені Р. М. Глієра Івана Наливайка (скрипка) та учасника багатьох фестивалів авторської пісні, а також виїзних концертів у зоні бойових дій на сході України Олександра Кропельницького.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності

Совершенна Л. С.